Acasă Actualitate Consumăm legume de proastă calitate şi pline de chimicale

Consumăm legume de proastă calitate şi pline de chimicale

DISTRIBUIȚI

Simona Jurcă, director adjunct al DADR Timiş, Inspecţii, a declarat că au fost întocmite cinci procese verbale de sancţionare contravenţională în valoare de 11.000 lei şi au fost date mai multe avertismente.

Comisari ai Gărzii Financiare Timiş, ofiţeri ai Inspectoratului de Poliţie Timiş, Inspectori ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Timiş şi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş au organizat acţiuni de verificare pe filiera de comercializare a fructelor şi legumelor proaspete. Simona Jurcă, director adjunct al DADR Timiş, Inspecţii, a declarat că au fost întocmite cinci procese verbale de sancţionare contravenţională în valoare de 11.000 lei şi au fost date mai multe avertismente. “Acestea au fost date numai săptămâna trecută, iar în cealaltă săptămână, amenzile au fost şi mai multe şi au fost şi confiscări de legume”, a afirmat Jurcă. Acţiunea a avut loc la nivel naţional şi au fost controlaţi 784 de agenţi economici, persoane fizice şi juridice, au fost aplicate 174 amenzi, în valoare de 260.735 lei şi 74 de avertismente. De asemenea, au fost oprite de la comercializare 16.392 kg de legume şi fructe şi a fost confiscată cantitatea de 13.537 kg de legume şi fructe.
A fost suspendată activitatea a 12 societăţi comerciale şi au fost prelevate 16 probe de legume şi fructe proaspete de la operatori, pentru determinarea rezidurilor de pesticide. Dintre deficienţele constatate de către inspectori amintim: neînscrierea pe documentele de însoţire a mărfii a categoriei de calitate şi a ţării de origine a produselor; comercializarea unor produse care nu corespund standardului general de calitate; comercializarea unor cantităţi mai mari de produse decât cele înscrise în certificatele de producători; neîntocmirea la zi a evidenţelor de gestiune pentru mărfurile comercializate; lipsa certificatelor de producător sau neavizarea la zi a acestora;  neafişarea, la punctele de lucru ale societăţilor comerciale din pieţele agroalimentare, a denumirii firmei şi a codului unic de înregistrare; lipsa casei de marcat şi neînregistarea în casa de marcat a vânzărilor şi neafişarea denumirii firmei şi neprezentarea buletinelor de verificare metrologică. Acţiunea de control va avea un caracter permanent.

Comentarii

comentarii