Acasă Economic Continental, unul dintre cei mai mari angajatori din Timișoara, pregăteşte o reorganizare...

Continental, unul dintre cei mai mari angajatori din Timișoara, pregăteşte o reorganizare care ar putea ajunge până la divizare

2131
DISTRIBUIȚI

continental 11Continental AG, unul dintre cei mai mari producători de piese auto şi servicii pentru industria automotiv la nivel mondial, este în discuţii preliminare pentru o posibilă reorganizare masivă a afacerilor, care ar putea ajunge chiar la divizarea grupului în mai multe companii, au declarat pentru Bloomberg News surse apropiate situaţiei.

Gigantul german, care are aproximativ 20.000 de angajaţi în România, ia în calcul divizarea sub umbrela unui holding, care să listeze apoi cele mai profitabile operaţiuni, precum divizia producătoare de anvelope auto.

Un alt scenariu luat în considerare ar fi combinarea unor afaceri cu companii concurente, au mai afirmat sursele citate de Bloomberg. Discuţiile sunt într-o fază preliminară şi nu a fost luată încă nicio decizie.

Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al Continental, Felix Gress, a refuzat să facă vreun comentariu.

Investitorii au reacţionat însă cu entuziasm. Acţiunile Continental au crescut în prima jumătate a şedinţei de marţi pe bursa de la Frankfurt cu peste 5%, la 251 euro, cea mai bună performanţă din ultimii aproape doi ani.

Continental a investit în operaţiunile din România circa 1,2 miliarde de euro, în perioada 1999-2016. Toate cele cinci divizii ale grupului sunt prezente în România. Continental deţine lapte unităţi de producţie şi patru centre de cercetare şi dezvoltare în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Braşov şi Iaşi. La Slatina, compania germană este partener într-un joint venture în domeniul producţiei de anvelope auto. Continental mai deţine un centru de distribuţie a anvelopelor în Bucureşti.

Compania avea, la sfârşitul anului 2016, 18.200 de angajaţi în România, cu planuri de a-şi extinde echipa, în 2017, cu încă 1.500 de oameni.

La nivel mondial, Continental are peste 233.000 de angajaţi şi a înregistrat, în primele nouă luni ale anului trecut, vânzări de 32,7 miliarde de euro, în creştere cu 9% faţă de nivelul de 30 miliarde de euro din perioada corespunzătoare a lui 2016. Profitul net al grupului a crescut, în aceeaşi perioadă, cu 10,3%, de la 2 miliarde de euro la 2,22 miliarde de euro.

Reorganizarea Continental vine într-o perioadă sensibilă pentru industria auto globală, aflată în faţa unor schimbări majore, de la ascensiunea automobilului electric la inovaţiile tehnologice care fac posibil automobilul “inteligent”, fără şofer. Gigantul german Daimler, proprietarul Mercedes-Benz, şi doi dintre cei mai mari furnizori de piese auto, Delphi Technologies şi Autoliv, au trecut de asemenea prin reorganizări majore în ultimii ani.

 Cel mai mare acţionar al Continental este familia Schaeffler, cu aproximativ 45% din acţiuni. Cu seidul la Hanovra, Continental estimează pentru 2017 venituri anuale de peste 44 de miliarde de euro. Grupul are două divizii principale: unitatea automotiv, care produce, printre altele, piese pentru caroserii şi componente de siguranţă, interioare, şasiuri şi transmisii, şi divizia de cauciucuri, care produce anvelope auto şi benzi din cauciuc.

Principala tendinţă a ultimilor ani în industria auto a fost divizarea operaţiunilor, cu o suprapunere şi o co-dependenţă cât mai reduse.

Sursa: economica.net

Comentarii

comentarii