Acasă Actualitate Continuă revolta medicilor de familie în Timiş?

Continuă revolta medicilor de familie în Timiş?

DISTRIBUIȚI

“Nici dacă am dori să semnăm, nu avem ce, fiindcă acel contract vechi
a expirat, iar un alt act adiţional nu a fost făcut. Cred că e o lipsă de respect faţă de asiguraţii care plătesc. Dau bani Casei Naţionale pentru ca, înainte de Paşti, să nu existe măcar un act adiţional pregătit. Vrem un procent corect mediciniei de familie, care să respecte normele Uniunii Europene, unde suntem membrii. Acest proces a fost de aproximativ de 7%, în alţi ani. Ni s-a promis la negocieri că acest procent va creşte, dar a scăzut. Rezolvarea situaţiei depinde de negocierile care au loc între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi conducerea Patronatului Medicilor de Familie”, a spus dr. Vlad Sârbovan, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Timiş.

Nici 4%…

În majoritatea ţărilor Uniunii Europone, procentul acordat mediciniei de familie este de până la 15%. Medicii timişoreni susţin că înţeleg situaţia de criză prin care trece ţara şi nu cer atât de mult, dar măcar 7% este obligatoriu pentru acest domeniu. În caz contrar, totul se prăbuşeşte. În acest moment, nici măcar 4% nu li se oferă medicilor de familie. “Noi nu cerem 15%, dar măcar de un procent de 6 –7% să ni se dea. Nu avem nici 4%, cât a fost în anul anterior, şi ei vor ca această însărcinare să intre în atribuţia pacienţilor, să completeze finanţarea – această coplată care este un venit nesigur şi nu ne asigură că vom avea suficienţi bani să întreţinem cabinetele”, a spus Sârbovan. „Prin contractul-cadru, urmărim utilizarea eficientă a fondurilor aprobate cu destinaţia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, precum şi îmbunătăţirea accesului asiguraţilor la aceste servicii şi întărirea disciplinei contractuale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Cu 40% mai puţin…

Ministerul Sănătăţii a mai transmis că, după noul act normativ, începând cu 2010, se modifică modalitatea de finanţare a medicilor de familie. Dacă, până în prezent, procentul alocat per capita era de 90%, iar pentru servicii, 10 %, începând din acest an, medicii de familie vor primi din fondul asistenţei medicale primare 70% per capita şi 30% per servicii.
Medicii de familie din Timiş au altă poziţie: “În momentul de faţă, proiectul duce la o scădere a veniturilor cabinetelor medicilor de familie cu aproximativ 40%, ceea ce înseamnă falimentul acestor cabinete”, a spus Sârbovan. Ministerul Sănătăţii consideră acţiunile medicilor de familie nejustificate şi atrage atenţia că refuzul de a prescrie reţete compensate şi gratuite va aduce bolnavilor mari prejudicii privind starea de sănătate. Attila Cseke atrage atenţia că nu este corect şi nu va permite ca pacienţii să sufere din cauza lipsei de comunicare sau de înţelegere dintre instituţii şi furnizorii de servicii medicale. Mai mult, Ministrul Sănătăţii a cerut preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, să lămurească de urgenţă cu reprezentanţii medicilor de familie modul în care casele de asigurări vor aplica prevederile contractului-cadru 2010.

Comentarii

comentarii