Acasă Economic Continua urmarirea artizanului Rosia Montana

Continua urmarirea artizanului Rosia Montana

DISTRIBUIȚI

Beny SteinmetzMiliardarul Beny Steinmetz este in continuare investigat de autoritatile din mai multe state intrucat exista indicii sau chiar probe ca, in mod direct sau prin interpusi, a mituit inalti oficiali ai unor state pentru a exploata zacaminte de aur, utilizand cianuri.

Zi de zi apar noi informatii legate de descinderile politiei la diverse sedii si birouri ale acestuia. Ultima editie Bloomberg consemneaza faptul ca pana si avionul miliardarului a fost perchezitionat in urma cu mai multe ore. Acesta s-a declarat de acord sa vina pentru interogatoriu in fata autoritatilor elvetiene. Pentru prima data exista o informatie incendiara conform careia, in fine, Beny Steinmetz, prietenul si colaboratorul apropiat al lui Traian Basescu si al altor demnitari romani despre care se banuieste ca au luat mita, incepe sa fie investigat si in Romania. Evident, nu de autoritatile de la Bucuresti. Parchetului General i-a fost transmisa o solicitare oficiala din partea autoritatile judiciare din SUA prin care se cer informatii cu privire la eventualele proprietati, locatii, birouri, etc. detinute de Beny Steinmetz. Pana vom afla detalii cu privire la modul in care autoritatile de la Bucuresti raspund la asemenea solicitari, publicam in cele ce urmeaza traducerea ultimei informatii difuzate pe Bloomberg.

Avionul lui Beny Steinmetz perchezitonat. Cum se strange latul si la Bucuresti

Avocatul miliardarului a declarat ca autoritatile elvetiene au perchezitionat avion privat al lui Beny Steinmetz, dar nu pentru a obtine dovezi de coruptie cu privire la un proiect de minereu de fier din statul Guineea. Steinmetz, a carui companie BSG Resources Ltd., detine o participatie 49 la suta intr-o societate care controleaza jumatate din gigantul depozit de minereu de fier, in muntele Simandou, este de asteptat sa se intalneasca cu procurorul din Geneva in termen de trei pana la patru saptamani, a declarat avocatul sau, Marc Bonnant.
Steinmetz, cel mai bogat om din Israel, va raspunde la intrebari cu privire la documentele retinute in urma descinderilor efectuate in luna august, cand a fost inceputa o ancheta de catre autoritatile elvetiene la cererea Guvernului din Guineea, a declarat Bonnant. Ancheta s-a declansat in urma acuzatiile aduse unui functionar BSGR cum ca ar fi mituit sotia fostului presedinte al tarii africane pentru a asigura drepturile de exploatare miniera. “BSGR nu a platit un cent presedintelui sau nevastei acestuia. Nu este o dovada de coruptie. Exista audituri care au fost facute in acest sens. Printre documentele care au fost confiscate sunt auditurile care afirma ca nu a fost platit nici un cent.”, a spus Bonnant. Tara din Africa de Vest a solicitat revizuirea licente miniere, inclusiv pentru depozitul din muntele Simandou, care odata a fost descris ca fiind cel mai mare depozit de minereu de fer neexploatat. In aprilie, un investitor american a afirmat ca BSGR a dat mita pentru a obtine drepturile de exploatare miniera din statul Guineea.

Perchezitionarea avionului privat

“Au luat chiar si unele documente, fara importanta, din avion. Beny Steinmetz a venit cu un avion privat. Ei au facut, de asemenea, perchizitia avionului.”, a declarat Bonnant. In plus, in afara de resedinta din Geneva si de aeronave, politia elvetiana a perchezitionat si birourile locale ale Onyx Financial Advisors Marea Britanie, o companie cu sediul la Londra a carui Director Executiv, Dag Cramer, este si director la compania BSGR. Procurorul din Geneva a declarat, luna trecuta, ca a deschis o ancheta in Onyx Financial Advisors Marea Britanie la cererea Guvernului din Guineea. Henri Della Casa, un purtator de cuvant al procuraturii, a refuzat sa comenteze cu privire la acest caz. Steinmetz, care are o avere de 7,4 miliarde de dolari, s-a oferit sa colaboreze cu autoritatile elvetiene. Steinmetz nu era acasa in timpul raidului si a dat acces procurorilor si politie sa-i perchezitioneze domiciliul, a mai adaugat Bonnant.

„Razboiul” din statul Guinea

Raidurile fac parte dintr-o “lupta” a presedintelui statului Guineei, Alpha Conde, impotriva lui Steinmetz si a companiile sale, a mai declarat Bonnant. BSGR a spus, in martie, ca Guvernul statului Guineea se pregateste pentru a elimina drepturile de exploatare miniera de la actiunile sale comune cu Brazilia Vale SA, care planuieste o operatiune miniera 10 miliarde de dolari la Simandou. “Ceea ce are loc in Elvetia este o parte a unei anchete internationale care implica mai multe tari,” a declarat Albert Damatang Camara, un purtator de cuvant al Guvernului din Guineea. “Politica din Guineea cu privire la revizuirea acordurilor miniere nu vizeaza o anumita companie.” Compania lui Steinmetz a preluat controlul a doua din cele patru blocuri de la Simandou dupa ce, Guvernul a ordonat sa le predea in anul 2008. In aprilie 2010, Vale a fost de acord sa plateasca 2,5 miliarde de dolari pentru o participatie de 51 la suta la depozitele din tara, inclusiv blocuri confiscate din Rio. Frederic Cilins, un cetatean francez care a lucrat pentru BSG Resurse in Guineea, i-a fost refuzata cautiunea, in asteptarea procesului privind tarifele la care a interferat cu SUA marele sonde. Este acuzat de marturie mincinoasa, de manipulare, de obstructionarea anchetei penale si distrugerea probelor intr-o ancheta federala, riscand pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani. Acuzatiile impotriva lui Cilins se bazeaza pe documente falsificate, a declarat Bonnant, avocatul lui Steinmetz.
Cilins, care a fost descris de catre Guvernul statului Guineea ca un “agent” al BSGR, a fost arestat dupa ce a incercat sa opreasca o incercare de marturie mincinoasa a unui martor principal al guvernului. Cilins a pledat nevinovat.

SURSA: Corectnews.com

Comentarii

comentarii