Acasă Economic Contrabanda cu ţigarete la cote alarmante

Contrabanda cu ţigarete la cote alarmante

DISTRIBUIȚI

Contrabanda cu ţigarete a crescut alarmant în ultima perioadă şi a devenit în acest moment liderul în volum al pieţei de ţigarete din România. Expansiunea fără precedent a pieţei negre a fost cauzată de creşterea abruptă a accizei din ultimul an. Principalii producători de ţigarete din România – British American Tobacco România, Japan Tobacco International România şi Philip Morris România estimează că pierderile la bugetul de stat cauzate de contrabandă se vor situa în acest an la peste 1 miliard de euro.
Conform studiului realizat de compania independentă de cercetare Novel Research, volumul contrabandei cu ţigarete din România se situa în luna februarie 2010 la 36.2% din totalul pieţei, în creştere de la 22%, cât s-a înregistrat în ultimul trimestru al anului 2009.
„Începutul anului 2010 este o perioadă de schimbări majore, care au determinat „ruperi de trend” în forma pieţei de ţigarete, manifestate prin creşterea semnificativă a contrabandei. În prezent, contrabanda preia poziţia de lider cu o cotă volumică de 36.2% la nivel naţional, depăşind astfel pe oricare alt jucător din categorie”, a declarat Marian Marcu, Managing Partner, Novel Research.
Principalii producători de ţigarete din România consideră că această situaţie este una foarte gravă şi îşi manifestă disponibilitatea de a identifica împreună cu autorităţile competente măsuri urgente şi eficiente de luptă împotriva contrabandei.
„Este necesară o intervenţie urgentă şi fermă din partea autorităţilor statului prin care să protejeze jucătorii legitimi de competitorii ilegali şi să contracareze pierderile la bugetul de stat, estimate pentru anul în curs la peste 1 miliard de euro. Dacă anul trecut contrabanda deţinea prima poziţie în termeni de profit, odată cu ianuarie 2010 a preluat conducerea şi la volumele vândute", a afirmat Adrian Popa, Director Corporate&Regulatory Affairs, British American Tobacco Europa de Sud-Est.
„România se confruntă cu o adevărată explozie a comerţului ilicit cu ţigarete, cu consecinţe dramatice asupra pieţei legale. În lipsa unor acţiuni rapide, hotărâte şi consecvente din partea autorităţilor pentru stoparea acestui flagel, efectele se vor extinde pe tot lanţul de distribuţie. Industria legală, incluzând producătorii, distribuitorii, comercianţii mici şi mijlocii, angrosişti şi marile lanţuri de magazine vor pierde o sursă principală de venit şi, în consecinţă, o parte din aceştia îşi vor restrânge activitatea sau se vor închide, iar bugetul de stat va fi afectat în mod consistent. Toate acestea vor avea un impact dramatic la nivelul economiei – evaziune fiscală şi criminalitate crescută. Sperăm că echipa guvernamentală înţelege dimensiunea contrabandei şi, ca întotdeauna, suntem deschişi dialogului cu autorităţile competente menite să identifice măsuri urgente şi eficiente de luptă împotriva contrabandei cu ţigarete", a declarat Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs România şi Bulgaria, Philip Morris România.
“Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la amploarea fenomenului şi sperăm să găsim împreună cu autorităţile căile optime pentru combaterea acestuia, în paralel cu clarificarea cadrului juridic al contrabandei – care să fie definită în raport cu teritoriul vamal naţional şi nu doar perimetral – şi, totodată, cu stabilirea unui calendar de creştere a taxelor pe termen mediu şi lung, astfel încât să se evite pe viitor asemenea situaţii de criză“, a spus Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs&Communications, Japan Tobacco International România.
Conform studiului Novel Research, cel mai mare nivel al fenomenului se înregistrează în zonele de nord şi de vest, unde contrabanda cu ţigarete a ajuns să reprezinte jumătate din vânzările totale de ţigarete.
Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat – în 2009, cele 3 companii au contribuit la bugetul general consolidat cu peste 2 miliarde de euro, din accize şi TVA.

Comentarii

comentarii