Acasă Actualitate Contractul pentru „căldură la nivel minim” poate fi prelungit, dacă vor fi...

Contractul pentru „căldură la nivel minim” poate fi prelungit, dacă vor fi și bani. Fritz îi mulțumește inclusiv lui Nica

422
DISTRIBUIȚI

ajutoare incalzire bPrimarul Dominic Fritz anunță că, în urma vizitei sale la București, a „reușit să obțină o prelungire a contractului de furnizare a gazului pentru Colterm”. Lucrurile sunt puțin mai nuanțate, însă. Momentan, doar se va livra gaz până se atinge valoarea de 5 milioane de lei plătită de primărie, prin Colterm, către Tinmar Energy. Reprezentanții primăriei estimează că asta se va întâmpla „la finele săptămânii viitoare”. Mai apoi, dacă vor fi bani, vor fi făcute prelungiri cu plata în avans. Totuși, primarul se arată recunoscător atât ministrului Finanțelor, Dan Vâlceanu, cât și președintelui CJT, Alin Nica, cel care a intermediat întrevederea.

„Am reușit, în urma unor negocieri intense, purtate și la Timișoara și azi, la București, să obțin o prelungire a contractului de furnizare a gazului pentru Colterm. Astăzi sunt la București pentru a mă întâlni cu furnizori de gaz care vor să ajute Timișoara, după ce negocierile cu E.ON au eșuat. Contractul va putea fi prelungit ulterior cu plata în avans. Timișorenii conectați la Colterm vor avea apă caldă și căldură și în perioada următoare, timp în care Colterm și Primăria Municipiului Timișoara continuă negocierile pentru o soluție de achiziționare a gazului pe termen mediu și lung”, spune edilul-șef.

Fritz vorbește și de rodul vizitei sale, dar și de un eventual credit luat de la Trezorerie. Joi, primarul spunea că ar trebui dată o ordonanță de urgență sau făcută o modificare la Legea Finanțelor Publice. Prima variantă ar fi imposibilă cu guvern interimar, iar cea de-a doua ar dura mai mult. După o zi, cu puțin înainte ca Fritz să anunțe rezultatul vizitei la București pe Facebook, premierul demis Florin Cîțu a declarat că acea ordonanță de urgență a fost deja dată… doar că nu l-ar fi informat nimeni pe primar. Ar mai fi disponibile 100 de milioane de lei.

„Datoria mea ca primar este să deschid toate ușile pentru rezolvarea acestei crize pentru a rezolva problema încălzirii timișorenilor racordați la Colterm, la București și oriunde există o soluție. Astăzi sunt la București pentru a mă întâlni cu furnizori de gaz care vor să ajute Timișoara, după ce negocierile cu E.ON au eșuat. Sunt recunoscător celor care întind o mână de ajutor orașului și înțeleg perfect în ce situație suntem din cauza datoriilor istorice ale Colterm și crizei creșterii istorice a prețului la gaz.

Suntem în legătură permanentă și cu Guvernul României pentru a urgenta acordarea de sprijin financiar pentru Timișoara și celelalte orașe cu termoficări publice și sper că va veni pentru că nu este pentru primari, nu este pentru mine, este pentru Timișoara și celelalte orașe mari din România. Am avut o discuție cu Ministrul Finanțelor, Dan Vâlceanu, cu care am explorat posibilitatea acordării de urgență a unui credit din trezorerie. Echipele Primăriei lucrează acum cu cele ale Ministerului de Finanțe pentru concretizarea acestei variante. Îi mulțumesc pentru sprijin și lui Alin Nica, președintele Consiliului Județean. În momente complicate putem să acționăm împreună în beneficiul timișorenilor”, a mai declarat Dominic Fritz.

Acesta cere și eventuale demiteri în cadrul companiei Colterm, din câte se pare, pentru… „deficiențe de comunicare”, după ce timișorenii nu au aflat la timp de întârzierile la livrarea agentului. Azi-noapte, abonații companiei se așteptau să le revină apă caldă și căldură, dar nu asta nu s-a mai întâmplat decât la spitale.

„Managementul Colterm are datoria să comunice cetățenilor racordați la sistemul public de termoficare orice informație de interes pentru ei, fie aceasta o veste bună sau rea. Este o chestiune de responsabilitate față de oamenii care plătesc facturile și așteaptă de la Colterm să fie ținuți la curent cu ce se întâmplă. Cer managementul Colterm să identifice responsabilii pentru eșecul comunicării către cetățeni a informațiilor legate de reînceperea furnizării de agent termic și să ia măsuri, chiar dacă acestea înseamnă demiteri de directori și șefi. Primarul nu este purtătorul de cuvânt al Colterm, chiar dacă este o companie publică locală. Compania are angajați și responsabili și trebuie să-și facă treaba fără să le spun eu”, a conchis Fritz. 

Comentarii

comentarii