Acasă Actualitate Controale, amenzi și suspendări de la DSVSA în piețe

Controale, amenzi și suspendări de la DSVSA în piețe

DISTRIBUIȚI

În data de 25 aprilie 2019, Consiliul Județean Timiș a prezentat măsurile care sunt propuse pentru siguranța alimentelor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, în perioada 1 aprilie – 1 mai 2019. Măsurile aplicate sunt prevăzute de legislație, specifice perioadelor de sărbători, când numărul animalelor sacrificate este mai ridicat.

Direcția Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentlor (DSVSA) Timiș a autorizat 29 de centre temporare de sacrificare, a amintit că există două abatoare pentru sacrificări de ovine, și a pus la dispoziție 33 de medicini veterinari autorizați. Programul de lucru pentru această periodă a fost publicat la fiecare circumscripție veterinară, unde s-au desfășurat activități inclusiv sâmbăta și duminica.

Autoritățile au efectuat și 255 de controale în ferme, abatoare, depozite și piețe. Până în 23 aprilie au fost sacrificate aproape 50.000 de animale în județul Timiș, iar DSVSA a sesizat 23 de încălcări ale normelor, dând zece amenzi cu valoarea totală de 34.000 lei, avertizând 11 agenți economici și suspendând activitatea a doi dintre aceștia. Controalele continuă până pe 1 mai.

În piețe s-a verificat dacă sunt prezente camere frigorifice și dacă se respectă condițiile de salubrizare. Multe dintre autorizațiile acestor puncte de comercializare sunt vechi, în momentul de față doar două corespund standardelor moderne.Problematice sunt și   lipsa accesului la apă potabilă și condițiile în care cea utilizată este deversată, dar și condițiile din parcările acestor piețe. Aceste norme nu sunt respectate, spre exemplu, nici la târgul de paște. În acest moment, după controale, situația cu deversarea apei s-a dovedit neconformă normelor, iar cei de la Aquatim încearcă rezolvarea problemei.

Prefectul din Timiș, Eva Andreaș, speră că, deși nu există o legislație care să privească în mod special târgurile de sărbători, pe viitor, normele legale ale târgurilor vor fi verificate înainte de data de desfășurare. Aceasta spune că, deși se încearcă ajutorarea producătorilor locali, trebuie să se faciliteze și  comercializarea produsele în puncte reglementate.

Comentarii

comentarii