Acasă Actualitate Controale la sânge pe drumul porumbului

Controale la sânge pe drumul porumbului

DISTRIBUIȚI

Neplata taxelor la grâu şi porumb poate duce la o evaziune fiscală de 36 de milioane de euro

O comisie mixtă va verifica transporturile de grâu şi porumb 
 
Porumbul şi grâul au început deja să facă drumul de la producător la cumpărător. Aceste drumuri sunt făcute de multe ori fără ca taxele la stat să fie plătite. Camioanele pleacă noaptea din diferite localităţi, se ascund de poliţie sau alte organe de control şi ajung cu grâul şi porumbul pe vapor sau cine mai ştie pe ce cale trimit aceste produse.

 Plecând noaptea şi pe drumuri ocolite cei care transportă aceste produse reuşesc uneori să scape de plata TVA. Bineînţeles, sunt firme care respectă întocmai legislaţia şi plătesc taxele. Dar sunt şi unele care încearcă să le „şunteze”. Pe acelea o comisie mixtă le va pândi şi le va amenda pentru a nu se mai face evaziune fiscală. 
 
Peste 640.000 de tone este producţia de porumb în acest an
 
Prefectul de Timiş Mircea Băcală a semnat un ordin prin care s-a constituit o comisie mixtă de control la societăţile agricole. Din comisie fac parte reprezentanţi ai Gărzii Financiare, Direcţiei Agricole, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, ARR, Poliţia de Frontieră, Direcţia Generală pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timiş şi alţii. În ceea ce priveşte porumbul, conform prefectului, 140.000 de hectare sunt cultivate la nivelul judeţului Timiş. Peste 640.000 de tone este producţia de porumb în acest an. Valoarea producţiei este de aproximativ 400 de milioane lei din care TVA înseamnă peste 91 de milioane lei – 21 de milioane euro, conform prefectului. 130.000 de hectare de grâu au fost cultivate în acest an în Timiş.  Producţia totală – peste 400.000 de tone. Valoarea producţiei – aproximativ 300 milioane lei, valoarea TVA presupune 68 milioane lei, echivalent a 15 milioane de euro. Practic, dacă nu s-ar plăti taxe deloc evaziunea fiscală ar putea ajunge pe la 36 de milioane de euro. 
 
S-au pus filtre la toate ieşirile din judeţ
 
Controale au început deja. „Au fost depistate în trafic 22 de camioane –luni, marţi miercuri, le-au fost aplicate sancţiuni – 137.000 lei, au fost confiscate 110 tone – aproape 3 camioane. Este un rezultat satisfăcător şi am solicitat o acţiune mult mai fermă a acestei comisii mixte de verificare. În acest moment am fost informat că s-au pus filtre la toate ieşirile din judeţ”, spune prefectul de Timiş. Camioanele vin, alimentează şi ies afară din judeţ spre Constanţa şi Orşova. Toate aceste transporturi trebuie verificate. „Interesant este că au început să circule şi noaptea, pe la 2-3-4 dimineaţa. Se lucrează pe această evaziune fiscală. Sunt 36 de milioane de euro care pot fi încasaţi în această perioadă”, spune prefectul.
 
Nu confiscă camioane pentru că nu au unde să le ţină
 
Până mai anul trecut o măsură complementară era şi confiscarea autovehiculului. Acum nu se mai confiscă camionul. Unul din motive e că nu au unde să-l pună… pentru că dacă se confiscă un astfel de camion acesta trebuie ţinut până al finalul unui proces, până se decide practic care este soarta lui.  „Direcţia Finanţelor Publice nu dispune de un parc auto pentru a ţine aceste camioane o  perioadă îndelungată – 6 luni – un an, pe timpul procesului. Nu are unde să le ţină. A fost una din explicaţii. Anul trecut s-a făcut acest lucru şi unele încă le mai au în custodie”, spune prefectul. 
 

Comentarii

comentarii