Acasă Sănătate COPAC: ”Pacienții au murit pentru ca sistemul de sănătate să supraviețuiască”

COPAC: ”Pacienții au murit pentru ca sistemul de sănătate să supraviețuiască”

DISTRIBUIȚI

vineri la hotelul timisoara DSCF3868Caravana COPAC – „6% pentru Sănătate” a ajuns la Timişoara, iar vineri 18 septembrie, a avut o întâlnire cu medici, autorităţi locale şi pacienţi, la Hotelul Timişoara, unde s-a căutat un răspuns la întrebarea: ”De ce Sănătatea are nevoie de 6% din PIB, în contextul în care suntem pe ultimul loc în UE, sub acest aspect?”
Un răspuns l-a dat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC): „Un studiu pe care l-am făcut recent ne-a arătat că sistemul de sănătate discriminează pacienţii. Ne dorim ca pacienţii să aibă integral tratamentele necesare, să nu îşi mai împrumute între ei medicamentele. Ne dorim să aibă acces la tratamente inovatoare, să aibă acces la investigaţii şi monitorizare în măsura în care au nevoie. Ne dorim să aibă personal medical care să îi trateze şi să nu mai meargă sute de km pentru avea acces la tratament şi servicii medicale. Pentru ca toate acestea să nu rămână doar un vis îndepărtat, sistemul de sănătate are nevoie de bani şi de o politică coerentă. Până acum ne-am ocupat ca sistemul să supraveţuiască. În acest proces unii pacienţi au murit. De acum înainte ne dorim să existe condiţii decente. Ne dorim ca panienţii români să nu mai fie trataţi ca pacienţi de mâna a doua a Europei. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o finanţare corespunzătoare şi o regândire a sistemului. Primul pas trebuie să fie acordarea procentului de 6% din PIB pentru Sănătate”.
Prof. dr. Margit Şerban, specialist homeopat, Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara: a spus: „Acest 6% pentru Sănătate este absolut necesar. Astfel, ne apropiem de proporţiile care există în UE”.
Prof. Rodica Mihăescu, director medical Spitalul Municipal Timişoara: „6% e puţin faţă de situaţia în care ne aflăm. Degeaba avem, medici, degeaba avem aparatură medicală, dacă nu avem finanţare să tratăm bolnavii aşa cum ar trebui”, a spus prof. Mihăescu.
Caravana Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a pornit din Bucureşti şi trece prin Cluj, Timişoara, Craiova şi Iaşi. COPAC a lansat, în 25 august, campania ”Pacient de România – 6% pentru Sănătate!”. S-a vorbit de multe ori că este necesar să fie alocat Sănătăţii un procent de 6% din PIB pentru Sănătate. În urmă cu 5 ani, un demers al societăţii civile a strâns semnături pentru a obţine 6% din PIB pentru Sănătate.
COPAC susţine că, totuşi, asta nu s-a întâmplat. Sănătatea se confruntă în continuare cu aceleaşi lipsuri pe care le cunoaştem. În prezent, în România, să fii pacient, înseamnă să nu beneficiezi de aceleaşi drepturi cu pacienţii din alte ţări, mai concret, să te confrunţi cu crize ale sângelui dacă ai talasemie, să nu beneficiezi de o bună diagnosticare dacă ai o boală rară (uneori diagnosticarea durează mulţi ani), să ai acces foarte îngreunat la radioterapie dacă eşti pacient oncologic, să nu ai acces la medici de anumite specialităţi (ATI, radioterapie, hematologie, chirurgie specializată, etc). Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România reia acest demers pe care îl consideră vital pentru pacienţii pe care îi reprezentăm. Sistemul de sănătate are nevoie de o finanţare corespunzătoare pentru a putea acoperi principalele priorităţi: servicii de calitate, tratament inovativ şi salarizarea personalului medical.
”Statul ar trebui să se implice mai mult în sănătate. Solicităm Ministerului Sănătăţii să realizeze un studiu pentru a vedea care este costul real al serviciilor medicale şi nevoia în sănătate. Ştim că Sănătatea este subfinanţată dar nu ştim cât de mare este subfinanţarea”, a adăugat preşedintele COPAC.
La sfârşitul campaniei va avea loc o întâlnire la Palatul Parlamentului unde vor fi prezenţi toţi parlamentarii care susţin această iniţiativă, precum şi oficialii din sănătate. Campania ”Pacient de România” este realizată în parteneriat cu Ordinul Asistenţilor Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Federaţia SANITAS, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi Campania este susţinută de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Comentarii

comentarii