Acasă Actualitate Coplata la medic, respinsă de organizaţiile de pacienţi

Coplata la medic, respinsă de organizaţiile de pacienţi

DISTRIBUIȚI

nu vor coplata -foto DSCF1881Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) consideră că angajamentul guvernului în faţa FMI de a introduce coplata în spitale contravine anunţului făcut la începutul acestui an de către Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, care spunea că „România nu este pregătită pentru o trecere la un alt sistem, care să cuprindă coplata”.

 

10 lei contează

De asemenea, această măsură contravine Legii Sănătăţii, care spune la art. 231 alineatul 2 că o astfel de decizie poate fi luată numai în urma negocierii cu asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale, asociaţiile patronale ale furnizorilor de servicii de sănătate şi CNAS. Chiar dacă se vorbeşte despre o sumă care pare mică, această sumă este una importantă pentru o parte a populaţiei, pentru care 10 lei contează şi înseamnă renunţarea la altceva necesar, medicamente sau alimente. Totodată, în cazul pacienţilor cronici sunt necesare mai multe internări anual, ceea ce înseamnă creşterea sumelor pentru coplată suportate de aceştia.

„Considerăm că orice formă de coplată este inoportună în acest moment pentru pacienţii din România, care au un grad mare de nemulţumire faţă de calitatea serviciilor oferite de sistemul public, fiind nevoiţi să contribuie cu medicamente şi consumabile pe perioada spitalizării. Ar fi poate mai potrivit dacă guvernul ar anunţa mai întai că a crescut nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare, fapt care s-ar impune cu prioritate, acestea nemaifiind actualizate din aprilie 2008. E nefiresc să propui coplata în condiţiile în care masa oferită pacienţilor în spital este insuficientă”, a declarat Gheorghe Tache, preşedintele COPAC.

Ministrul Sănătății: „Legislaţia în vigoare prevede coplata!”

În replică, ministrul Sănătății a răspuns că, dimpotrivă, legislaţia în vigoare prevede implementarea mecanismului de coplată, conform Legii 220/2011 privind modificarea Legii 95/2006. Prevederea a făcut parte din condiţionalităţile discutate şi stabilite cu organismele internaţionale (FMI, BM şi CE), încă din anii precedenţi. În acest context, la propunerea Ministerului Sănătății, FMI a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false.

„Menţionăm că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare”, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege (exemplu: copii, gravide, pensionari cu pensii sub 740 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de razboi).

Comentarii

comentarii