Acasă Actualitate Corneliu Paşcalău – omul din spatele marilor maeştri

Corneliu Paşcalău – omul din spatele marilor maeştri

DISTRIBUIȚI

pascalauJucător amator, antrenor sclipitor…
Jocul care îi urmăreşte visele şi i-a marcat toată viaţa nu a fost inventat pentru el… A încercat din răsputeri să ajungă acolo sus. A bătut de mai multe ori la poarta marii performanţe. Din păcate, aceasta a rămas mereu închisă pentru el. Mii de ore de analiză, sute de probleme şi de partide incitante, toate au fost în zadar… Corneliu Paşcalău nu s-a remarcat niciodată ca un mare jucător de şah. A reuşit, însă, să dea României prima multiplă campioană mondială la juniori şi a format zeci de mari maeştri. A reuşit să îşi aducă elevii pe culmile Olimpului şahist, locul în care el nu a fost niciodată. “Şi acum sunt mulţi elevi care îmi spun «mare maestru». Urăsc apelativul. Nu am fost şi nu voi ajunge niciodată un mare maestru la şah. Am jucat bine şi am crezut că pot urca foarte sus. Din păcate, nu a fost aşa. Poate lipsa răbdării, poate o doză mai mică de talent…

Poate destinul… Nu am putut depăşi baremul categoriei I”, povesteşte, nostalgic, Corneliu Paşcalău, antrenor emerit de şah.

Dezamăgire şi pasiune…

Omul din spatele multiplei campioane mondiale Corina Peptan şi a dublului campion naţional Alin Berescu formează şi azi mari campioni.

Chiar dacă şahul nu mai este de mult doar un joc al fanteziei debordante, al inovaţie strălucitoare şi al talentului înnăscut… “Multe s-au schimbatn de-a lungul timpuluin în şah. Pentru a ajunge un mare maestru, azi nu mai contează doar talentul. Este nevoie de mii de ore de muncă, de analize extrem de subtile şi de nervi de fier. Şahul nu va muri niciodată, dar partidele la cel mai înalt nivel sunt, de multe ori, mecanice”.

Visul de a deveni un şahist la cel mai înalt nivel avea să se spulbere pentru Paşcalău în ultimul an de juniorat. În 1977 a fost în finala naţională de juniori. A sperat că poate urca pe podium şi să ajungă să se lupte cu marile nume ale acestui sport din întreaga lume. “A fost o mare dezamăgire. Am terminat pe locul 6-13 şi am înţeles atunci că, pentru mine, totul s-a terminat. Pasiunea, însă, a rămas”.

Noroc sau talent ieşit din comun?

A terminat facultatea şi s-a apucat de antrenorat. A avut un noroc fantastic, sau un talent pe care nici el nu şi-l bănuia. Cert este că, în doar doi ani, una dintre elevele sale a ajuns campioană mondială de juniori. Corina Peptan nu şi-a uitat niciodată primul şi cel mai iubit dintre antrenori.

În 9 ani, cuplul de aur Corneliu Paşacalău – Corina Peptan a adunat nu mai puţin de 12 medialii la Campionatele Mondiale şi Europene. În 1991, antrenorul venit din Lupeni îl preia pe Alin Beresecu. În acelaşi an, acesta obţine medalia de bronz la Varşovia şi apoi medalia de aur în Muntenegru, cu naţionala de cadeţi a României.

Berescu devine rapid “Mare Maestru Internaţional” şi câştigă de două ori titlul de campion naţional. “Peptan şi Berescu sunt vârfurile aisbergului, am avut, de-a lungul timpul, nenumăraţi elevi care au ajuns maeştri internaţionali sau chiar mari maeştri”.

“Pe vremea comuniştilor, din şah se putea trăi decent, azi, totul a devenit o amintire”

Nu are vreun idol anume în şah, deşi a crescut cu partidele tuturor campionilor mondiali. A încercat să-i înveţe tot ce el nu a reuşit pe elevii săi, dar azi nu mai crede că din şah se poate trăi decent.

“Ştiu zeci de maeştri internaţionali şi chiar mari maeştri care mor de foame. Din şah nu se poate trăi decent decât dacă eşti undeva foarte sus. Pentru asta, însă, trebuie o muncă de titan. Un mare maestru nu poate ieşi în nicio zi din casă fără să studieze măcar trei ore.”, spune Corneliu Paşcalău.

Susţine că va antrena viitori campioni până în ultima clipă a vieţii. Azi, Corneliu Paşcalău antrenează micuţii care se visează un Karpov sau un Kasparov, la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Timişoara. Ultima serie de medalii a venit recent la Timişoara. Micuţii pregătiţi de Paşcalău sunt încă departe de şahul cu adevărat mare. Ar putea, însă, ca, foarte curând, ei să devină materie obligatorie de studiu pentru orice şahist care se respectă.
O. MĂRĂSCU

Comentarii

comentarii