Acasă Actualitate Coronavirusul, COVID19. Cu mască sau fără mască? Explicația medicului Adrian Bădescu, Medici’s...

Coronavirusul, COVID19. Cu mască sau fără mască? Explicația medicului Adrian Bădescu, Medici’s Timișoara

DISTRIBUIȚI

Medici’s Timișoara atenționează că, potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor al Uniunii Europene, virusul responsabil de pandemia prezentă a fost denumit ”SARS-CoV-2”, iar boala cauzată de acesta a fost denumită ”Coronavirus 2019”, abreviat. ”COVID-19”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS/WHO), COVID-19 se transmite pe cale aeriană, de la om la om, precum și prin obiecte contaminate, afectând cel mai mult persoanele vârstnice și persoanele care au condiții medicale pre-existente, precum boli ale aparatului respirator, hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet etc.

O pandemie virală, odată declanșată este greu de controlat și poate fi limitată doar prin efortul cumulat al guvernelor și al cetățenilor, printr-o informare și educație corectă și printr-o atitudine și un comportament responsabil.

Prin urmare, Clinicile Medici’s Timișoara recomandă ca, în pandemie, să rămânem conectați la informații și să respectăm recomandările autorizate, emise de instituțiile guvernamentale și de OMS. Este important ca populația să rămână calmă, responsabilă, fără panică și fără a disemina informații false și alarmante, din surse neautorizate (fake-news).

Cum ne putem proteja de Coronavirus 2019?

Nu există o soluție miraculoasă și garantată 100%. Însă, respectarea tuturor recomandărilor făcute de autorități, reduce mult riscul de boală. În prezentul articol vom trata doar modul în care se poartă masca de protecție – atenționează dr. Adrian Bădescu, fondatorul Medici’s Timișoara.

În continuare dr. Bădescu explică ce tip de mască alegem! 

Dr. Bădescu: Există măști normale, de uz chirurgical și măști cu filtre performante, utilizate în diverse industrii (FFP2, 3M etc). Măstile de uz chirurgical, folosite obișnuit în sălile de operație de către personalul medical, au principalul scop de a reduce riscul de a transmite particule fine, prin respirație, dinspre personalul medical spre zona din jur (câmpul operator etc), prin crearea unei bariere mecanice în care fluxului de aer. Însă, în același timp, reduce și riscul de afectare a personalului medical. Măștile cu filtre speciale sunt fabricate și sunt utilizate cu rolul de a stopa mai multe tipuri de substanțe.

Este recomandat să purtăm mască de protecție? 

Dr. Bădescu: Aceste măști se recomandă să fie purtate în epidemii sau pandemii virale respiratorii, doar de către bolnavi (pentru a proteja persoanele din jur), precum și de către personalul medical. O mască (chirurgicală sau specială) nu poate garanta o protecție de 100% a transmiterii virusurilor, ci doar reduce riscul contaminării, dacă este purtată corect. Virusul, ca atare, este extrem de mic și trece prin ochiurile materialului sau prin filtrul de protecție. Însă picăturile din respirație (picăturile lui Flügge), care conțin, de regulă virusul, pot fi oprite.

Atenție, masca ajută mult prea puțin dacă nu suntem atenți și atingem obiecte sau persoane, dacă nu ne dezinfectăm mâinile prin spălare repetată, prelungită cu apă și săpun, sau dacă ne atingem cu mâinile nedezinfectate ochii, nasul sau gura.

Cum trebuie purtată masca corect? 

Dr. Bădescu: Pentru a mări șansele de protecție, masca trebuie montată și purtată în mod corect. Este important ca înainte de montarea măștii să ne spălăm corect pe mâini cu apă și săpun.

Masca se va monta cu partea colorată în exterior; cu banda specială pentru nas (de obicei metalică) în zona nasului, apăsată ferm; cu nasul, gura şi bărbia acoperite și cu părţile laterale ale măştii lipite cât mai strâns de obraji. Masca se poartă o singură dată, dând-o jos cu grijă, când devine umedă. Și aruncând-o în locuri special amenajate. După care este important să ne spălăm pe mâini.

A purta mască când avem o viroză respiratorie poate fi o normalitate!

Dr. Bădescu: Este firesc să avem un comportament responsabil și să îi protejăm pe cei din jurul nostru. Însă, cel mai important este ca toți cei bolnavi să își identifice simptomele, să sune medicul de familie, să se autoizoleze acasă evitând zonele publice, să respecte regulile de igienă, să își spele mâinile și să tușească într-o batistă de hârtie sau în cot.

Comentarii

comentarii