Acasă Eveniment Corupţia şi centralismul excesiv au dus la falimentarea a zeci de farmacii...

Corupţia şi centralismul excesiv au dus la falimentarea a zeci de farmacii în Timiş

DISTRIBUIȚI

Au susţinut mai mulţi farmacişti din Timişoara, reuniţi, marţi, 28 septembrie, la OADOR, cu sediul în Timişoara (foto)
Corupţia, centralizarea excesivă a sistemului sanitar şi decontarea facturilor cu întârziere de până la 12 luni, în loc de 120 de zile, sunt principalele cauze ale dezastrului de pe piaţa medicamentelor, ce a dus la blocajul financiar şi falimentarea a zeci de farmacii din Timiş şi cu miile la nivel naţional.

Cu sabia lui Damocles deasupra capului

Mai mulţi farmacişti din Timişoara, reuniţi, marţi, 28 septembrie, la Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR), susţin că situaţia este extrem de gravă şi fără ieşire, iar în această situaţie, farmaciile mai sunt şi obligate să îşi plătească dările la stat la timp, ceea ce este imposibil. Mai mult, blocajul pe care depozitarul sau furnizorul îl impune unei farmacii se resimte în lipsa medicamentelor pe raft.  “Farmacia este obligată să plătească impozitul şi TVA la timp şi nu mai reuşeşte, dar casa de asigurări ar trebui să plătească la 90 de zile de la data depunerii facturii, plus 30 de zile pentru anumit termen de validare, în total 120 de zile, dar nu e aşa. Noi, lunar, trebuie să plătim TVA. Cine nu plăteşte are sabia lui Damocles deasupra capului. De asemenea, în fiecare trimestru, trebuie să plătim impozit pe profit. Acesta este în acte, în factura depusă la casă, dar banii unde sunt? La casa de asigurări, bineînţeles, nu la noi, fiindcă nu sunt decontate facturile”, a declarat Ciprian Mihok, patron de farmacie în Timiş.

Este nevoie de descentralizarea sistemului sanitar

“Există o discrepanţa mare între farmacii. E o concurenţă neloială, sistemul concurenţial nu funcţionează. În cazul în care farmaciile care au în spate lanţuri de farmacii şi au importatori care dispun de fonduri mari, reţeta nici nu mai ajunge în circuitul farmaciei, ci direct în mâinile medicilor, care prescriu reţete de mii şi milioane de euro numai pentru o boală”, a spus Rodica Vlad, patroană de farmacie.  Situaţia este de aşa natură încât o să se ajungă ca unii pacienţi să nu mai poată beneficia de medicamente, fiindcă nu se mai găsesc pe piaţa românească sau există în cantităţi foarte mici. Pe piaţa românească sunt cele mai mici adaosuri la preţul medicamentelor, iar preţul este sub nivelul celui din Uniunea Europeană. “Este nevoie de descentralizarea sistemului sanitar, iar casa judeţeană de asigurări să nu depindă de Bucureşti. Centralismul excesiv şi corupţia duc la utilizarea necontrolată a banilor. Înlăturarea contralismului excesiv ar duce la rezolvarea problemei”, a propus Dafin Handrea, patron de farmacie din Timişoara.

Comentarii

comentarii