Acasă Politica Cosmin Tabără, despre alianța locală cu USR: „Este bine că nu ni...

Cosmin Tabără, despre alianța locală cu USR: „Este bine că nu ni s-a impus nimic de la centru”

DISTRIBUIȚI
Cosmin Tabără, președinte PNL Timișoara și viceprimar al municipiului

Cosmin Tabără, viceprimar al Timișoarei și președinte al organizației municipale a PNL, a abordat în conferința de presă de marți, 14 decembrie, mai multe subiecte, atât administrative, cât și politice. Pe de-o parte, în prima parte a conferinței, a adus mai multe critici administrației Fritz. Ulterior, însă, a spus că apreciază faptul că liberalilor din Timiș nu li s-a impus de la București anularea alianței locale, și așa destul de șubrede, cu USR.

Întrebat dacă va exista un „divorț” între cele două filiale județene ale partidelor, Tabără a răspuns: „Este bine că nu ni s-a impus nimic de la centru. Nu m-am pronunțat public, însă într-o democrație, minoritatea se supune majorității. (…) USR-ul ne-a împins de lângă ei. I-am spus foarte clar domnului primar că o unanimitate, fără a discuta proiectele înainte, nu se poate face. Dacă este un proiect făcut de colegii de la USR, să ni-l prezinte înainte. Sigur că discuți pe el. Am și atras atenția și asupra unor hotărâri care au fost stabilite ca ilegale. Nu mergem ca și Gică Contra. Avem independența că votăm ceea ce ni se pare important pentru Timișoara. Îi sprijinim și în problema Colterm, cu toate că au venit în ultimul moment cu un om care este președintele USR Giroc, nu are o logică foarte mare în cele ce au afirmat ei. Au blamat o serie de oameni, pe care mai apoi i-au sprijinit (pentru a intra în consiliul de administrație – n.r.). Nu puteam să lăsăm și să mai avem două zile până la AGA fără să avem administrator special. Ar fi spus că (liberalii – n.r.) au lăsat Timișoara fără căldură”.

Cât despre „ruptura” dintre cele două partide, Tabără consideră că s-a produs atunci când liberalii au fost decisivi în aprobarea proiectelor de hotărâre promovate de Marius Craina, de a-i obliga pe primar, viceprimar și consilierii personali ai acestora să își publice dovada domiciliului și diplomele de studii.

Până la urmă, însă, Tabără speră că „nu va ține circul” chiar până în 2024, anul viitoarelor alegeri. O îmbunătățire deja ar fi apărut: cei din USR, în ultima perioadă, fac consultări cu colegii din consiliul local sau cel puțin le aduc la cunoștință noutățile. Pe de altă parte, încă există anumite dispute care sunt tranșate de USR cu girul lui Raul Ambruș, liberalul care, după ce a pierdut cu scandal alegerile interne în fața lui Tabără, și-a trădat colegii de partid și a dat votul decisiv mai multor inițiative useriste.

Pentru Ambruș, de altfel, organizația municipală a luat decizia de excludere. Acesta a contestat, însă, decizia și, conform procedurilor statutare, ar urma să fie făcute noi audieri săptămâna viitoare. Până la o decizie finală de excludere, care ar putea fi luată inclusiv de instanțele de judecată, Ambruș rămâne consilier local.

În prima parte a conferinței, Tabără a criticat mai multe poziții luate de primarul Dominic Fritz sau de cei din USR. De exemplu, președintele viceprimarul liberal s-a arătat supărat pe faptul că nu primește la timp documentele pentru bazele sportive. Totodată, acesta a susținut că liberalii nu sunt de acord cu inițiativa primăriei de a ridica mai multe terase din zona centrală. Pe de altă parte, Tabără este de acord cu Ruben Lațcău, viceprimarul userist, considerând că sistemele de traffic management ar trebui să poată da amenzi șoferilor care trec pe roșu, de exemplu. Totuși, apreciază Tabără, singura metodă prin care se poate face asta este o schimbare de legislație.

Comentarii

comentarii