Acasă Actualitate Cosmin Tabără face apel la „calm și diplomație”, după ce Austria a...

Cosmin Tabără face apel la „calm și diplomație”, după ce Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen

DISTRIBUIȚI

Joi, 8 decembrie, în consiliul JAI Austria a blocat aderarea României – și a Bulgariei, dar nu și a Croației – la spațiul Schengen. În România, reacțiile au fost dure, nu puține voci cerând boicotarea produselor și serviciilor oferite de agenți economici austrieci. Cosmin Tabără, viceprimar al Timișoarei și președinte al PNL Timișoara, însă, face apel la „calm și diplomație”.

„Trebuie să arătăm că suntem mult mai sus decât gândesc unii. Politicienii trebuie să-și intre în rolul diplomatic, să facă cu toții front comun pentru interesul național și să rezolve problemele care au împiedicat votul favorabil de ieri. Este vremea să dovedim maturitate politică la fel ca în urmă cu mai bine de 100 ani, la Congresul de Pace de la Paris!”, transmite Tabără.

Liberalul amintește că și Olanda a avut o poziție asemănătoare Austriei, dar divergențele au fost rezolvate diplomatic. Despre țara care acum ne-a blocat aderarea, același Cosmin Tabără spune că s-a „radicalizat”, în general pentru că acolo urmează alegeri regionale, România ajungând fără voia ei să fie afectată de mișcările electorale. Cât despre un eventual boicot al produselor austriece, liberalul consideră că acesta nu ar avea niciun rezultat real.

Iată pe larg mesajul viceprimarului Cosmin Tabără, transmis atât printr-un comunicat al partidului, cât și pe rețelele de socializare:

„În urmă cu câteva luni, oficialii români erau aproape siguri că 1 ianuarie va fi ziua în care granițele dintre România și restul statelor membre UE vor exista fără poliție de frontiera, fără vămi. Vor fi doar niște linii care arată un hotar și atât. Poziția Olandei a fost una cunoscută cu mult timp în urmă, au spus clar de la început de ce nu acceptă, care sunt condițiile și ce trebuie făcut. Ba mai mult, au constituit împreună cu Suedia o comisie specială pentru România, cu scopul de a analiza dacă condițiile sunt îndeplinite după cum spune partea română și au constatat că așa este. Au exclus Bulgaria din ecuație, iar dacă totul depindea doar de ei cred că lucrurile erau decise favorabil. Austria în schimb și-a schimbat poziția în privința apartenenței României la spațiul Schengen pe ultima sută de metri, deși erau câteva semne de întrebare apărute cu ceva timp în urmă și probabil neluate în seamă de către diplomația românească, motivul fiind un grad de risc major în privința votului.

Săptămânile au trecut și lucrul sigur s-a transformat în incertitudine, apoi s-a concretizat prin votul de ieri. Austria a devenit din ce în ce mai radicală, poate și prin faptul că alegerile regionale bat la ușă, iar actualii guvernanți au de făcut câteva deconturi electorale. Au găsit de cuviință să acționeze electoral, cu mesaj radical naționalist aplicat pe pielea romanilor. Noi am fost victimele perfecte într-un război care nu era al nostru. Diplomația românească a acționat unitar, un lucru de apreciat, poate puțin tardiv. 2023 trebuie să fie borna finală și să ajungem prin diplomație la un acord cu toate statele membre UE, inclusiv Austria. Diplomația să fie activă și să accepta dialogul cu partea austriacă, să rezolvam ce e de rezolvat”.

Este doar un gest de fățărnicie și de a ne arăta mușchii pe social media, fără efect, realitatea va fi alta. Lumea va continua să colaboreze cu societățile care deși au capital austriac produc în România, fac activități comerciale aici, sunt conduse de români și au angajați români. Efectul diplomatic va fi 0. Pe de altă parte, votul Austriei nu este dorința omului de rând, a fost unul politic”.

Comentarii

comentarii