Acasă Actualitate Cotroceniul dă lecții europene Chinei

Cotroceniul dă lecții europene Chinei

DISTRIBUIȚI

radu golbanÎn cadrul reuniunii chino-române de la București președintele României, Traian Băsescu, a declarat că investițiile Republicii Populare Chineze în România trebuie să respecte legislația europeană!

Valoarea acestei afirmații, este la nivel de banc fie din categoria „întrebări la Radio Erevan” sau din categoria bancurilor cu milițieni neinspirați. Un ascultător întreabă la „Radio Erevan” dacă URSS ar putea întrece Olanda la disciplina schiului nautic, la care moderatorul îi răspunde că în principiu da, dacă vom face lacurile în pantă. Poanta băsistă este că România în calitate de membru al Uniunii Europene a transpus în legislația națională de la „A” – precum legislația achizițiilor publice, până la „Z” – la legislația zgomotului, întreaga legislație europeană, fără ca să fie nevoie de acest sfat superfluu al suveranului. Monopolistul pe relațiile externe ale țării și pe aripa inchizitorie a justiției, dovedește cunoștințe mediocre în domeniul principiilor de aplicare a legislației UE în țările membre. Ceea ce la Cotroceni nu s-a înțeles, este că fiecare stat membru este responsabil de punerea în aplicare a dreptului Uniunii (transpunere în termenele stabilite, armonizare şi aplicare corectă) în cadrul sistemului juridic naţional.
Pentru un înțeles mai facil al problemei: Dacă un investitor chinez ar dori să cultive varză bio în gradina Palatului Cotroceni sub ocrotirea Domnului Președinte, de la sădit, stropit, recoltat, etc. fiecare pas respectă de la bun început normele statului român, care a implementat deja legislația europeană din domeniile respective. Nici nu ar avea cum să nu aplice normele europene, pentru că de la bun început ar încălca legile românești. Logic, nu poți întreprinde în nicio țară a Uniunii o acțiune care să nu respecte acquis-ul comunitar. De altfel, doar o țară membra poate încălca legislația Uniunii și nu un subiect economic, precum ar putea crede Domnul Președinte. Așa se explică de ce o replică de acest gen este atât la propriu cât și la figurat „de râsul lumii”.
În cadrul „bancurilor cu milițieni” se încadrează poziția domnului prof. dr. Iulian Chifu, consilier prezidențial care a debutat în Pașcani acum mai bine de douăzeci de ani la ziarul lui Cristoiu „Bulina Roșie” , cu o știre senzațională: O găină care născuse puii vii a fost subiectul acestui celebru documentarist. Milițienii întrebați în cadrul unui examen de corigență la o unitate de poliție de un căpitan mai prost ca ei, cine a scris „Scrisoarea a III”, vor să demareze o anchetă, neștiind că opera îi aparține lui Mihai Eminescu. Cel mai umil și prost dintre ei, care în final trece examenul, admite că el a scris-o. Fidel aviculturii, domnul Iulian Chifu încearcă să ne explice că după douăzeci de ani acel pui de găina născut viu, s-a transformat într-un papagal. Mai complex, mai încărcat, mai greoi și obositor în explicații, într-o manie de cuvinte, similar cu teoretizarea trivială unei nașteri de șoricei, Iulian Chifu repetă ceea ce ne spune și Suveranul în mai bine de două sute treizeci de cuvinte, necesitatea conformității cu legislația și principiile europene a viitoarelor investiții chineze în România.
Firesc că în experimentarea Statelor Unite ale Europei – Cotroceniul – vârful de lance tocit al Cancelarului German să dea din aripi în a-și arată compasiunea și supușenia față de centrul Europei, de parcă dintr-un pui de găină născut viu sa transformat într-un phonix al Europei unite. Nicio țară din Europa nu a îndrăznit până în prezent să pună sub semnul întrebări intențiile de intensificare a relațiilor economice și ale planurilor de investiții ale Chinei precum o realizează doi trecători prin istoria României, aflați astăzi la Cotroceni.
Opțiunea politică a relației chino – române este de multe ori mai mare decât oricare aspect economic, asigurând României o poziție remarcabilă în UE, dar și în lume. O relație privilegiată cu Republica Populară Chineză ar putea da României acel impuls pe care ideologia ordoliberala și coloniala le-a infiltrat în țara noastră, mânat de intenția de a ne transforma treptat într-un country-club privat fără structuri statale și demnitate națională.
În mod cert cultura chineză are nu doar o tradiție de mii de ani, dar și un plan pentru viitor de dimensiuni milenare, care desigur depășește gândirea sezonieră atât a unor avicultori cât și a unor viitori fermieri.

Comentarii

comentarii