Acasă Actualitate Covid-19 a făcut prima victimă în rândul oamenilor străzii din Timișoara

Covid-19 a făcut prima victimă în rândul oamenilor străzii din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Covid-19 a făcut prima victimă în rândul oamenilor străzii, la Timișoara. O persoană fără adăpost a fost confirmată cu coronavirus, iar în acest moment acea persoană se află la spital sub tratament.

Omul a trecut și pe la centrul Sf. Francisc al primăriei, dar reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASTM) susțin că acolo a stat foarte puțin, în carantină, și a fost dus la spital după ce a făcut temperatură.

”El nu a stat acolo. A fost adus de salvare, a fost ținut în carantină, în izolator. Bărbatul nu a venit din urgențe, iar când medicul l-a verificat a văzut că are temperatură. A chemat salvarea și l-a dus de unde a venit, la spital. În colectivitate nu a stat”, spune Rodica Bara, directorul DASTM.

Angajații centrului, care au intrat în contact cu bolnavul au cerut să le fie efectuate testele, dar Direcția de Sănătate Public Timiș a considerat că nu este cazul.

”DSP a transmis ca fiecare să își urmărească starea de sănătate, iar dacă apar simptome, tuse și temperatură, să fie anunțate autoritățile sanitare. Nu sunt teste. Noi oricum am dezinfectat totul și am curățat unde a stat el”, a declarat Rodica Bara, directorul DASTM.

Cele trei centre rezidențiale din oraș sunt pline cu oamenii fără adăpost și primăria a mai pregătit o sală de 70 de locuri, dar mai e nevoie de avizul DSP.

”Suntem în stare de urgență și sala trebuie să primească avizul. Nu e o instituție socială, să o licențiezi să o acreditezi, conform codului CAEN.

Eu întotdeauna am spus că e foarte periculos să îi lași liberi pe oamenii fără adăpost să circule pe străzi acum în pandemia de coronavirus. Ei umblă, nu au casă și nu au unde să locuiască.

Municipalitatea a găsit această sală pe care a amenajat-o. Sunt dușuri, paturi curate, apă caldă și vor primi hrană. Polițiștii locali îi vor păzi. Sunt montate și camere video pentru supraveghere. Nu mai trebuie amânate avizele. Ordinul militar spune clar că oamenii străzii trebuie adunați și cazați la adăpost sigur, dar ar trebui fiecare să fie dus în județul lui.

Noi cerem ca fiecare să primească din partea unui medic epidemiolog avizul sau nu în funcție de starea de sănătate. Nu vreau să risc să introduc pe nimeni în viitorul adăpost fără să fie verificat. Nu vreau să se întâmple ceva grav. Oamenii străzii să fie verificați de coronavirus, dar și de TBC. Între paturi este distanță de 2 metri, dar trebuie să ne luăm măsuri”, atenționează Rodica Bara.

Oamenii străzii sunt cazați în trei locuri în Timișoara: la centrul Sf. Francisc de pe str. Telegrafului, a primăriei, cu o capacitate de 54 de locuri, la Fundația 89, unde se află vrei 47 și la Caritas, unde sunt peste 80 de persoane.

Comentarii

comentarii