Acasă Economic COVID-ul nu le-a blocat! 25 de întreprinderi sociale s-au înființat în ultimele...

COVID-ul nu le-a blocat! 25 de întreprinderi sociale s-au înființat în ultimele luni în Timișoara

DISTRIBUIȚI

În contextul situației socio-economice dificile creată de pandemia de COVID 19, Timișoara cunoaște o dinamică socială pozitivă în domeniul economiei sociale. Numai în ultimele luni au fost înființate în  25 de întreprinderi sociale.

Mihaela Lavinia Vețan, coordonatorul Asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, a explicat că în ultimele luni au fost înregistrate peste 25 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție în județul Timiș, lansate pentru a răspunde unor nevoi sociale și de mediu insuficient adresate și pentru a pilota modele noi de afaceri sociale.

Întreprinderile sociale sunt organizații care urmăresc o misiune socială și folosesc un instrumentar economic pentru a soluționa probleme sociale,  construind încredere și legături sociale, acolo unde aceasta s-au distrus.

Conferința Timișoara: teritoriu de inovare în domeniul economiei sociale și solidare de miercuri 19 mai s-a bucurat de participarea a numeroși reprezentanți ai sectorului regional de economie socială, dar și ai principalelor instituții publice și ai sistemului de învățământ.

Astfel, au participat peste 35 de reprezentanți ai întreprinderilor sociale și ai organizațiilor de suport, reprezentanți ai sectorului de învățământ public, Consiliului Județean Timiș și ai Primăriei Timișoara.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, organizație cu rol de autorizare și monitorizare a întreprinderilor sociale, a fost reprezentantă prin directorul executiv, Marcel Miclău și prin responsabilul Compartimentului pentru Economie Socială, Tătaru Marian.

Principala concluzie a dezbaterilor a fost necesitatea unei rețele locale de economie socială, precum și disponibilitatea actorilor din economia socială și a autorităților publice de a colabora, un liant extrem de important pentru dezvoltarea sectorului.

Înființarea la nivel local a unei rețele informale a întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserție, care să desfășoare acțiuni comune pentru dezvoltarea sectorului, să asigure o platformă de transfer de bune practici între întreprinderile sociale cu experiență și cele nou înființate, precum și promovarea economiei sociale în rândul comunității locale;

Promovarea achizițiilor publice responsabile și a achizițiilor rezervate, ca formă de susținere a sectorului de către administrația publică locală și județeană;

Dezvoltarea unor programe educaționale, în parteneriat cu Universitatea de Vest, licee, școli profesionale și tehnice, în vederea promovării economiei sociale în rândul tinerilor.

„În contextul Planului de redresare pentru Europa după criza provocată de pandemie, asumăm necesitatea de a face tranziția spre o economie verde, sustenabilă, circulară și rezilientă. Această trecere trebuie să se realizeze în mod incluziv, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Suntem conștienți că sunt necesare un set de competențe și abilități noi în rândul angajaților. Sistemul de educație trebuie să integreze aceste caracteristici sistemice pentru a răspunde unor nevoi complexe din piața muncii.

Cu atât mai prioritară este includerea Economiei Sociale în programa educațională. Tinerii trebuie să aibă șansa de a cunoaște aceste modele sustenabile de afaceri, orientate către o misiune socială. Solidaritatea și responsabilitatea nu se nasc spontan, sunt valori care se cer exersate și cultivate cu grijă la toate nivelurile societății”, a declarat Mihaela Vețan.

 

 

Comentarii

comentarii