Acasă Cultura COVID19 a amânat premiile Scena.ro 2020 pentru teatrul independent în 2021

COVID19 a amânat premiile Scena.ro 2020 pentru teatrul independent în 2021

1780
DISTRIBUIȚI

Revista de artele spectacolului Scena.ro și-a propus să acorde o serie de premii anuale menite să pună în valoare producțiile și coproducțiile independente din întreaga țară.

Grupul de reflecție și inițiativă GRIT, alcătuit din criticii Cristina Modreanu, Alina Nelega, Marian Popescu, Miruna Runcan, Oana Cristea-Grigorescu și Oana Stoica (asistentă de proiect: Ilinca Urmuzache), a gândit o structură de premiere flexibilă, în acord cu realitățile contemporane ale scenei aflate în continuă și rapidă transformare și va premia acele producții și artiști care se remarcă din acest punct de vedere.

Din păcate, starea de urgență instalată din cauza pandemiei COVID-19 a întrerupt, cum se știe, activitatea curentă a teatrelor din România, iar numărul producțiilor realizate în ultimele luni sau pe cale de a fi realizate în teatrele independente a scăzut masiv sau acestea au fost redirecționate spre spațiul virtual.

”Date fiind aceste noi condiții, în urma consultării grupului de inițiativă, am decis să amânăm acordarea Premiilor Scena.ro* pentru teatrul independent pentru prima parte a anului 2021. 

Le mulțumim tuturor celor care au trimis deja propuneri de spectacole și îi asigurăm că vom include în procesul de jurizare toate spectacolele propuse deja, alături de cele care vor fi produse și propuse în perioada următoare, astfel încât prima ediție a Premiilor Scena.ro să reflecte cât mai exact eforturile scenei independente din ultimii doi ani”, este mesajul organizatorilor.

Condițiile de participare se găsesc în call-ul inițial (https://revistascena.ro/stiri/premiile-scena-ro-2020-pentru-teatrul-independent/). Dtalii legate de Premiile Scena.ro vor fi anunțate pe site-ul www.revistascena.ro la secțiunea Știri.

Gh. MIRON

Premiile Scena.ro sunt următoarele:

Premul Scena.ro pentru concept de spectacol – se acordă unui artist sau unui colectiv artistic care a creat un format de text sau un dispozitiv scenic centrat pe decor, sunet, mișcare, video sau alte elemente, propunând un concept care definește spectacolul.

Premiul Scena.ro pentru prezență scenică – se referă în egală măsură la actori și actrițe, dansatori și dansatoare, precum și la alte tipuri de performeri, care își dezvoltă mijloace de expresie diferite de cele convenționale.

Premiul Scena.ro pentru spectacol de risc – se acordă unui spectacol ai cărui creatori au curajul de a propune o temă de risc cum ar fi: corupția, educația religioasă, condiția femeii, universul LGBT sau al minorităților etnice sau religioase, sau o modalitate nouă de discurs, implicând o expunere personală. De asemenea, premiul poate fi acordat oricărei categorii de artiști, de la dramaturg la actor, artist vizual sau de sound, pentru performance sau interpretare actoricească, după cum consideră juriul.

Premiul Scena.ro pentru spectacol pe text nou românesc – se acordă unui spectacol care pune în valoare un text nou românesc, adus în scenă pentru prima dată.

Premiul Scena.ro Compania independentă a anului 2020 – se acordă unei organizații nesubvenționate de stat – ONG, fundație culturală, firmă privată – care a propus pe parcursul anului avut în vedere de juriu un program de artele spectacolului coerent și pe care l-a dus la îndeplinire cu consecvență și perseverență, creând o platformă de vizibilitate pentru ideile propuse.

Mențiune importantă: Fiecare din aceste premii poate fi acordat, de asemenea, unui teatru sau unui proiect independent, dacă juriul decide în acest sens. Ele implică o sumă de criterii diferite de cele obișnuite și acceptate social, în funcție de care noi am privi spectacolul. De asemenea, includ componenta etică a spectacolului, nu doar pe cea estetică.

Comentarii

comentarii