Acasă Economic COVID19 blochează proiectele UE în agricultura din Timiş. Mesajul fermierilor către guvern

COVID19 blochează proiectele UE în agricultura din Timiş. Mesajul fermierilor către guvern

DISTRIBUIȚI

În ceea ce privește coronavirusul COVID19, fermierii din Timiș atenționează că agricultura este și va fi grav lovită de această criză, iar producătorii agricoli trebuie ajutați cu măsuri eficiente de către guvern. Nu pot fi lăsați așa singuri, fiindcă foarte mulți vor falimenta.

Dacă criza coronavirusului continuă multe luni, efectele vor fi dramatice asupra agriculturii. Peste patru cinci luni vor fi greu de procurat inputurile pentru agricultură de la semințe până la îngrășăminte și tratamente, fiindcă o mare parte vine din import.

”Bănuiesc că sectorul agricultură se va confrunta cu o mare criză. Toate inputurile se vor scumpi. Cum s-a întâmplat cu măștile de protecție și cu dezinfectanții contra COVID19 așa se va întâmpla și cu inputurile din agricultură. S-ar putea ca cei puternici financiar să achiziționeze toate stocurile de semințe, insecticide, pesticide și îngrășăminte, apoi să le vândă la prețuri greu de accesat pentru micul fermier”, atenționează Sebastiano Stoppa, directorul administrativ în cadrul fermei Emiliana West Agro din Dudeștii Vechi județul Timiș,

Pe de altă parte, foarte mulți fermieri din Timiș au în implementare proiecte cu finanțare de la Uniunea Europeană, iar acum ei întâmpină foarte mari probleme și nu vor mai putea respecta termenele care sunt extrem de exacte.

Proiectele europene au termene stricte de implementare, iar dacă nu respectăm aceste termene, plătim amendă sau nu mai primim finanțarea. Mesajul fermierilor din Timiș este ca guvernul român să intervină la Uniunea Europeană să se  prelungească aceste termene de implementare”, atenționează Stoppa.

De asemenea, Emiliana a respectat îndemnul Guvernului României și i-a lăsat pe angajați să lucreze de acasă de la începutul lunii martie, ca să fie evitată o eventuală infectare cu coronavirusul.

Angajații care nu au putut fi lăsați să lucreze de acasă, fiindcă așa impune postul, vin la serviciu, dar nu trebuie să se apropie între ei la o distanță mai mică de un metru și jumate – doi metri. Nu dorește nimeni ca cineva să se infecteze cu coronavirus. Atunci totul se va închide, iar la sat e mai greu de gestionat o criză a COVID19. 

În ceea ce privește salariile, acestea au rămas aceleași, dar angajaților li s-a cerut să aibă o atitudine responsabilă, dacă stau acasă, să nu meargă în aglomerație. În rest ferma Emiliana este aprovizionată cu toate cele necesare pentru animale și pentru campania de primăvară.

În ceea ce privește importurile și exporturile de produse agro-alimentare cu Italia, Sebastiano Stoppa cere autorităților explicații concrete, dacă acestea pot avea loc sau nu.

”Aș vrea ca autoritățile să explice mai clar care este situația transporturilor internaționale, fiindcă ne aflăm într-o ceață totală. Au voie camioanele să meargă în Italia sau nu? Să ne explice clar!

Una dintre piețele cele mai mari de produse agricole din România este Italia. Bineînțeles că blocarea Italiei ne blochează și pe noi. Acum se micșorează și consumul. Așa arată bursa de mărfuri. Nu mai avem transporturi regulate cu Italia. Dacă noi mai putem duce marfă, nu se mai întoarce nimic înapoi.

În plus lumea stând în casă nu mai consumă așa cum făcea înainte. Trăim într-o economie bazată pe consum, iar cum în această perioadă consumul s-a redus foarte mult  producătorii agricoli pierd foarte mult. Dacă lumea va sta izolată trei-patru luni, efectele vor fi dramatice pentru economie. În plus lumea se va obișnui să trăiască mai simplu, cu efecte asupra economiei care nici nu mai produce în limite normale”.

Prezentăm și opinia fermierului Florin Țubrea din Boldur, care atrage atenția asupra importanței producătorului autohton, cu care suntem de acord în totalitate: ”2020… Un virus relativ cuminte reușește sa răstoarne ierarhiile mondiale. Nu ține cont ca ești din Vest sau din Est și nu ține cont că ești bogat sau sărac, nu te omoară, dar provoacă teamă la nivel mondial.

Oare când găsiți rafturi goale în supermarket înțelegeți cât e de rău să depinzi de importuri? Oare acum înțelegeți importanta producătorului român?

Dar dacă se merge mai departe și se închid județe sau orașe, veți înțelege importanta micului producător local? Oare omenirea învață ceva sau corona trece noi uitam și o luam de la capăt până când va apărea ceva mai grav, ceva cu adevărat devastator? Deschideți ochii!!!”

Comentarii

comentarii