Acasă Economic Covid19 nu i-a speriat pe fermierii din Timiș. Ei vor semăna 180.000...

Covid19 nu i-a speriat pe fermierii din Timiș. Ei vor semăna 180.000 de ha de porumb și 77.000 ha de floare

DISTRIBUIȚI

În pofida pandemiei de COVID19 și a secetei persistente, campania agricolă de primăvară se desfășoară din plin în județul Timiș. În 2020, fermierii vor semănă 180.000 ha de porumb, 77.000 ha de floarea soarelui și 22.000 ha de soia.

”Pregătirea patului germinativ este destul de greoaie, datorită deficitului de apă din sol. Întâlnim sol reavăn doar la adâncimea de 7-8 cm. Scontăm pe utilajele moderne de prelucrat solul și pentru semănat, care vor asigura semănăturile de primăvară de calitate.

La porumb și floarea soarelui fermierii folosesc sămânță de calitate, tratată, din hibrizi din gama timpurii-târzii adaptați pentru zona de vest. S-a finalizat erbicidatul culturilor agricole semănate în toamnă. Se execută erbicidatul preemergent la culturile de primăvară, conform tehnologiei, precum și tratamentele la sămânță și materialul săditor”, a explicat prof. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș, după o cercetare extinsă, făcută timp de două zile, prin discuții telefonice directe cu fermierii din opt zone ale județului, în 7 și 8 aprilie.

În sectorul horticultură, producătorii au plantat deja în sere și solarii, în special cei care doresc să producă tomate conform HG nr.248 din 26.03.2020. În pomicultură, datorită înghețului consecutiv timp de 3 nopți la rând, a fost afectată rodirea la cais și piersicul timpuriu.

În sectorul zootehnic, la fermele de suine s-au stopat focarele de pestă porcină africană și, în continuare, sunt în supraveghere. Din păcate, ciobanii sunt îngrijorați, fiindcă se tem că din cauza pandemiei Covid19, nu vor putea să își valorifice miei, cu prilejul Paștilor.

În județul Timiș, grâul de toamnă este cultivat pe 137.000 ha, orzul și orzoaica pe 13.000 ha și au intrat bine în vegetație. ”Credem că șocul termic, cu temperaturi nocturne de -20C, -60C, au stopat evoluția bolilor foliare”, spune Petanec.

Rapița de toamnă pentru sămânță este cultivată pe 20.000 ha și pe jumătate din suprafață a apărut tulpina floriferă și butonii florali. Totuși, mai sunt probleme fitosanitare în sensul că au apărut atipic în noiembrie și februarie, gândacul rapiței (Meligethes aeneus) și în prezent gărgărița florilor și a silicvelor (Ceutorhynchus sp.), dar au fost combătute prin tratamente fitosanitare.

În concluzie, prof. Petanec a spus: ”Există în toată zona județului Timiș nevoia de aprovizionare cu apă a solului. Nu este o secetă pedologică foarte pronunțată, dar pentru semănăturile din primăvară va crea probleme. Deja la rapița care va înflori va fi un prag sensibil privind aprovizionarea cu apă din sol. În pofida pandemiei Covid19, fermierii sunt în câmp la lucrările agricole de sezon, respectând condițiile impuse de ordonanțele militare”.

DAJ Timiș transmite tuturor fermierilor Sărbători Pascale cu sănătate, speranță și liniște sufletească, Hristos a Înviat!

Comentarii

comentarii