Acasă Actualitate Crăciunul după calendarul vechi. Sârbii pun pe masă „pecejnica” și prăjitura tradițională...

Crăciunul după calendarul vechi. Sârbii pun pe masă „pecejnica” și prăjitura tradițională „cesnica”

DISTRIBUIȚI

Aseară, în Ajunul Crăciunului după calendarul vechi, cele trei biserici sârbeşti din Timişoara, din Cetate – în Catedrala Ortodoxă Sârbă, Fabric şi Mehala, s-a aprins „badnjakul”, conform tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti. Flăcăra stejarului simbolizează sănătate, putere, prosperitate, iar copiii au aruncat în foc boabe de grâu.

„Badnjakul este o ramură de stejar pe care o aducem în curtea bisericii, o aprindem. Semnifică puterea credinței noastre, care este precum stejarul, o esență tare. Iar esența credinței noastre este Dumnezeu. Aceste tradiții nu au o importanță deosebită decât dacă se completează și se confirmă în slujba bisericii, și anume în Sfânta liturghie. Acolo conștientizăm că Hristos s-a născut. Despre asta este vorba la Crăciun. Paiele presărate în biserică și în casele oamenilor reprezintă locul unde s-a născut mântuitorul nostru Isus Hristos. Știu că s-a născut în ieslea din Bethleem”, a spus preotul paroh Milan Mijokovici.  

În prima zi de Crăciun, sârbii vor pune pe masă friptura numită „pecejnica”, iar prăjitura tradiţională pentru aceste sărbători este „cesnica”, care un bănuţ în el.

„În prima zi de Crăciun, după slujbă, păstrând tradiția sfântă, vom fi cu toții, cu mic, cu mare, bătrân sau tânăr, în jurul mesei de Crăciun. Avem tradiționala cesnica, adică desertul pe care noi îl aducem la masa de Crăciun, în ea se pune și o monedă, iar cel care ajunge să pună mâna pe ea este binecuvântat cu un an mai rodnic”, a mai spus Milan Mijokovici.  

Liturghia de Crăciun de la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Piața Unirii a avut loc în această dimineață, iar de la ora 19.00 va avea loc tradiționalul concert susținut de corul Catedralei.

Alături de sârbi, sărbătoresc Crăciunul după calendarul Iulian şi etnicii ucrainieni, lipovenii ruşi şi armenii din Banat.  

Comentarii

comentarii