Inspectoratul Școlar Județean Timiș a organizat o conferință de presă specială, bineri 9 februarie, pentru a explica clar cu argumente situația în care se află CRAE Speranța și dacă există pericolul de a fi desființată.
Prof. Aura Danielescu, inspectorul șef al ISJ Timiș, a dat asigurări că unitatea nu va fi desființată, ci reorganizată.
”Președintele al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a solicitat în luna decembrie 2023 Ministerului Educației avizul conform pentru toate instituțiile speciale din județ, inclusiv pentru CRAE Speranța Timișoara. De la Ministerul Educației a venit avizul conform pentru celelalte unități mai puțin pentru CRAE Speranța. CRAE Speranța nu este atributul Inspectoratului Școlar Județean Timiș. De aceea s-a motivat în mod corect CJT-ului, că Speranța nu este o unitate de învățământ, nu are statutul de unitate de învățământ și niciun statut bine reglementat”, spune prof. Aura Danielescu.
Inspector șef al ISJ Timiș, a explicat: “Ca să vedeți că nu este intenția nimănui de a desființa CRAE Speranța, așa a funcționat în toți anii de la 1995 de la înființare. Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Consiliul Județean Timiș au căutat încă din luna decembrie să identifice, împreună cu Ministerul Educației, soluții pentru intrarea în legalitate completă a acestei unități pe legea învățământului. Aceasta este dorința tuturor nu desființarea”.
Prof. Aura Danielescu a mai asigurat că interesul este ca toți cei 370 de copii beneficiari de terapie specifice din județ, care sunt copii cu cerințe educative speciale integrați în școlile de masă și care nu poți beneficia de terapie specifice în aceste unități de învățământ din lipsa infrastructurii și a personalului calificat, să poate beneficia în continuare de aceste terapii specifice.
“Toți au înțeles și ISJ și Ministerul Educației si CJT că suntem în situația de a avea grijă împreună de copii. Vreau să îi asigur pe părinți că indiferent ce se discută pe surse, indiferent de informațiile ce apar, nu se pune problema să nu avem această capacitate de a prelua pe copiii care sunt în CRAE Speranța pentru a continua toate terapiile de care beneficiază acum. Așadar, nu ar trebui să se îngrijoreze niciun părinte, fiindcă obiectivul tuturor, ISJ, CJT și Ministerului Educației, este acela ca acești copii să urmeze în condiții de siguranță terapiile pe care ei le fac, în continuare și de la 1 septembrie 2024”, a declarat prof. Danielescu.
Pentru că CRAE Speranța nu mai este cuprinsă pe rețeaua unităților de învățământ, de aceea Consiliul Județean Timiș a fost obligat să emită o decizie unde nu a fost cuprinsă CRAE Speranța. Fiindcă nu a primit avizul conform de la Ministerul Educației, Consiliul Județean nu a putut să emite o hotărâre care să cuprindă și CRAE Speranța. A emis hotărârea, dar fără CRAE Speranța, document care este public. De aceea de la 1 septembrie 2024, va avea locîncetarea activității în forma actuală. Nu este vorba de o desființare.
Au fost emise trei propuneri printre care una este înființarea unui nou centru școlar de educație incluzivă. Asta înseamnă înființarea unei unități speciale care să desfășoare activități nu numai cu copiii cu cerințe educative speciale, ci și cu copii care să fie integrați într-o școală specială, ȘEI-ul fiind, echivalentul unei unități de învățământ speciale.
Din decembrie 2023, până în februarie 2024, au avut loc mai multe întâlniri la Ministerul Educației unde au participat reprezentanții unui sindicat din Timiș, dar și la Consiliul Județean Timiș, unde au participat reprezentanții CJT, ISJ și ai sindicatului Spiru Haret și ai CRAE Speranța.
Inspectoratul Școlar Județean a solicitat Prefecturii Timiș convocarea comisiei de dialog social, care a avut loc marți 6 februarie, unde au participat toată forțele interesate de viitorul CRAE Speranța, inclusiv reprezentanții celor patru organizații sindicale.
Prof. Aura Danielescu a mai spus: “În următoarea perioadă, vom încerca să identificăm, împreună cu Consiliul Județean Timiș, o unitate de învățământ special și să primească posturile de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș și să asigure preluarea întregului personal de la CRAE Speranța. Vrem să identificăm copiii cu care au lucrat la Speranța, să vedem în ce unități de învățământ de masă sunt școlarizați, să se încheie acele parteneriate cu școlile de masă care să îi preia. Pe lângă faptul că vom avea grijă ca acești copii să continue toate terapiile speciale vom avea grijă de întreg personalul. Nu va rămâne nimeni pe din afară, chiar dacă va fi o restrângere a activităților, fiindcă va trebui să schimbăm titulatura de CRAE Speranța.
Ce puteam să spunem cu siguranță este că nimeni nu va rămâne fără loc de muncă. Sub nicio formă nimeni nu este în pericol să rămână fără post, indiferent ce se vehiculează”.
Astfel, prin dialog, ISJ Timiș și CJT încearcă să găsească cele mai bune soluții. Ceea ce este important este faptul că toți cei 370 de copii cu care angajații spun că lucrează în acest moment vor beneficia în continuare de terapii specifice.
”Discuțiile nu sunt încheiate. Nu avem un final încă, dar suntem convinși că toți copiii vor continua să beneficieze de terapie speciale ca și până acum. În cele trei școli speciale din Timiș, avem suficient personal, încât niciun părinte să nu se îngrijoreze că forma de terapie specifică pe care copilul a urmat-o va fi întreruptă”, a concluzionat prof. Danielescu.