Crescătorii de Păsări din România cer autorităților să ia măsuri protectoare conform Art. 4(1) al Regulamentului (UE) 2024/1392 și interzicerea în special a importului de ouă provenite din Ucraina.
Prof. univ. dr. ILIE VAN, președintele asociației, a transmis o cerere în atenția primului ministru Marcel CIOLACU, ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Florin-Ionuț BARBU, președintelui Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților Adrian-Ionuț CHESNOIU, președintelui Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală din Senatul României George SCARLAT și președintelui Autorității Naționale Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Alexandru Nicolae BOCIU:
”În ultimii ani, sectorul agricol este supus unui număr de amenințări grave și crize fără precedent, incluzând crize de piață. Piața ouălor de găină nu e nici ea scutită, încă din 2023 fiind observate importuri din ce în ce mai mari din Ucraina. De la începutul lui 2024, tulburările se adâncesc, exercitând presiuni asupra pieței ouălor, din cauza creșterii bruște a importului de ouă ucrainene.
Conform datelor Eurostat, importul total de ouă de găină proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, în perioada ianuarie – iunie 2024, a crescut cu 42,7% anual.
Importul de ouă de consum proaspete în România din Ucraina, în primele șase luni din 2024, a atins 534 tone, 48% creștere față de aceeași perioadă a anului 2023, cu prețuri de import sub cele ale ouălor românești, dar cu o tendință descrescătoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenți pe ou în luna ianuarie 2024 la cea. 0,6 – 0,7 eurocenți pe ouă în lunile iulie – august 2024, din informațiile primite de la fermieri.
Volumul în creștere al importurilor de ouă din Ucraina, la prețuri scăzute, exercită presiuni grave asupra prețurilor pe piața internă. în primele șapte luni din 2024, prețul mediu reprezentativ al ouălor din centrele de ambalare din România a scăzut cu 10%, la 179,20 EUR/100 kg (circa 0,11 EUR/ou) în iulie 2024 față de iulie 2023. Prețul în iulie 2024 este cu 9,4% mai mic decât media anuală pe 2023. Statisticile naționale raportează o scădere a prețului la fermier cu aproape 14,7%, în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu același trimestru din 2023 și cu ușor sub 8% comparativ cu prețul mediu pe 2023, în condițiile în care prețul principalelor costuri de producție (furaj, material biologic, combustibil) este în creștere.
Vânzarea în afara țării a ouălor produse în România este, de asemenea, dificilă, deoarece importul de ouă ucrainene în UE înlătură, în general, ouăle provenite din România pe piețele tradiționale.
Din nefericire, măsurile de protecție luate până acum la nivelul UE, prin adoptarea Reglementării Comisiei (UE) 2024/1827, din 1 iulie 2024, n-au avut efectul descurajant așteptat și nu sunt suficiente pentru îmbunătățirea situației pe piața din România, iar tendința de creștere a importului de ouă din Ucraina se adâncește.
Actualul tarif vamal n-are nici un efect restrictiv asupra importurilor din Ucraina. Chiar după adăugarea tarifului vamal, prețurile importurilor de ouă din Ucraina rămân semnificativ mai mici, comparativ cu cele ale fermierilor români.
Creșterea păsărilor este o producție industrială importantă, bazată pe investiții mari în mecanizarea și automatizarea proceselor de producție. De asemenea, investițiile realizate de fermierii români în vederea respectării măsurilor de bunăstare a păsărilor, a protecției mediului, a siguranței alimentelor, aduc costuri suplimentare față de producătorii ucrainieni care nu aplică în producție legislația europeană în domeniile menționate.
Importurile din ce în ce mai mari de ouă din Ucraina pun fermierii într-o situație dificilă, creând tensiuni, diminuând competitivitatea lor, precum și viabilitatea fermelor. Menționăm că fermele joacă un rol important în lanțul alimentar garantând aprovizionarea populației cu produse sigure și de calitate superioară.
în lumina celor menționate, pentru stabilizarea pieței ouălor și prevenirea unor șocuri economice și mai grave, cu efect pe termen lung, solicităm autorităților statului să propună Comisiei măsuri de protecție, conform Art. 4, paragraful 1, al Reglementării (UE) 2024/1392 a Parlamentului și Consiliului European și, mai concret, să interzică importul de ouă originare din Ucraina în România.
Până la aplicarea Reg. 2024/1392, fermierii solicită autorităților, în special ANSVSA să aplice măsurile prevăzute în procedura de import ouă din Ucraina, și anume:
– sigilarea tirului cu ouă în vamă la frontieră;
– DSVSA din vamă anunță DSVSA județean unde se face descărcarea;
– tirul merge în vama de interior unde este desigilat de vameș în prezența medicului veterinar de la DSVSA;
– după terminarea procedurilor vamale reprezentantul DSVSA merge la locul de descărcare, asistă la descărcarea mărfii și întocmește o notă în acest sens.
Fermierii reclamă faptul că DSVSA local nu participă, în toate cazurile, la descărcarea mărfii la destinație, marfa ajungând direct la supermarket, și nu se respectă desigilarea tirului în vama de interior.
De asemenea, fermierii solicită ca pentru toate camioanele de ouă din Ucraina să se preleveze probe pentru analiza reziduurilor (antibiotice, fipronil, etc.) și Salmonella, întrucât Ucraina nu este membru UE și nu aplică legislația UE privind tehnologiile de creștere, siguranța alimentelor, bunăstarea și sănătatea păsărilor, iar ouăle să poată fi livrate din EPC (stația de sortare-marcare- ambalare ouă) de destinație doar după ce vin rezultatele analizelor”.