Acasă Actualitate Crescătorii de bovine vor comisii mixte de verificare a calităţii laptelui

Crescătorii de bovine vor comisii mixte de verificare a calităţii laptelui

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 29 aprilie, a avut loc la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale o întâlnire de lucru cu reprezentanţii crescătorilor de bovine din România. Şedinţa a fost condusă de domnul Cătălin Aurelian Roşculete, secretar de stat în cadrul MAPDR şi de consilierul Daniel Botănoiu. La discuţii au participat şi specialişti, responsabili de sectorul zootehnic. Cu această ocazie, reprezentanţii sectorului de creştere a bovinelor din România au propus un set de măsuri pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă sectorul. În acest sens, se solicită intervenţia autorităţilor române referitor comerţul cu lapte materie primă.
La nivelul MAPDR a fost formulată o propunere de ordin, la nivel de prefecturi, pentru constituirea unor comisii mixte de verificare a calităţii laptelui.
Reprezentanţii sectorului au adus în discuţie necesitatea impunerii unor reguli privind trasabilitatea laptelui materie primă şi unele restricţii în ceea ce priveşte utilizarea de „produs natural românesc”.
O altă propunere a Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România a fost organizarea unor reuniuni succesive cu reprezentanţi ai Oficiului Naţional pentru Protecţia Consumatorului, ai Consiliului Concurenţei, ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Asociaţiei Române a Producătorilor din Industria Laptelui pentru găsirea unor soluţii agreate de toţi cei implicaţi. Crescătorii de animale au arătat că preţul oferit pe litru de lapte este sub costul de producţie, fiind preferată achiziţia de lapte din alte state membre.
De asemenea, ei solicită armonizarea formelor de sprijin a fermierilor români cu cele practicate in Uniunea Europeană şi susţinerea în comun de către asociaţiile profesionale din domeniu şi MAPDR a produselor de origine românească. 
Precizăm că următoarea întâlnire de lucru va avea loc în data de 8 mai.

Comentarii

comentarii