La nivelul Direcției de Sănătate Publică Timiș, ultima raportare cu privire la numărul cazurilor de infecții acute respiratorii, arată o creștere a pacienților confirmați cu afecțiuni de sezon.
Astfel, pentru perioada 30 decembrie-5 ianuarie, au fost înregistrați 2.219 de pacienți cu infecții ale căilor respiratorii superioare, iar dintre aceștia 71 au necesitat spitalizare.
Alți 232 de pacienți au fost diagnosticați cu pneumonie, 98 având nevoie de îngrijiri în unitatile sanitare.
De asemenea, au fost raportați 275 pacienți suspecți a fi infectați cu virusul gripal, 216 fiind confirmați prin intermediul testelor rapide, dintre aceștia 64 pacienți au fost internati. “Din fericire, nu au fost raportate decese cauzate de patologiile menționate”, a informat DSP Timiș, miercuri 8 ianuarie.
DSP Timiș atenționează că gripa este o infecție virală extrem de contagioasă, a cărei evoluții epidemice și pandemice ii conferă un loc important în sănătatea publică.
Boală se transmite foarte repede, în mod direct (prin picăturile de salivă eliminate de bolnavi prin respirație, tușe, strănut, vorbit), iar indirect prin obiecte proaspăt contaminate cu secreții contaminate.
Medicii DSP Timiș îndeamnă ca la primele semne de boală pacienții să apeleze la medicul de familie sau la Servicul medical de urgență.
Cum se poate prevenire gripa?
DSP Timiș susține că singură metodă eficientă de protecție împotriva gripei este imunizarea activă, adică vaccinarea antigripală. Feriți-va de gripă prin evitarea aglomerațiilor, purtați îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului, adoptați un regim de viață echilibrat (odihnă, somn, consum de vitamine, mișcare în aer liber în toate anotimpurile anului etc.).
Nu tușiți și nu stranutati fără a folosi batista ! Evitați contactul direct cu persoanele bolnave. Evitați zonele aglomerate și colectivitățile unde sunt persoane bolnave. Evitați să stați în frig mai mult de două ore.
Evitați excesul de alcool deoarece provoacă vasodilatație și predispune mult mai repede organismul la degeraturi, reacții la frig. Purtați mai degrabă îmbrăcăminte călduroasă, decât groasă, pentru a avea libertate de mișcare și a da voie organismului să respire.
Consumați multe lichide calde (ceaiuri, supe). Faceți mișcare, ori de câte ori aveți ocazia. Câteva mișcări dimineață și pe parcursul zilei, mergeți pe jos, alergați. Folosiți batiste de unică folosință pentru tușe și strănut.
În contactul direct, respectați distanță de măcar jumătate de braț, față de persoană de lângă dumneavoastră.
Consumați fructe și legume (de sezon). Consumați mai multă lămîie, eventual luați și suplimente cu vitamina C.
Consultați medicul de familie și luați suplimente cu vitamine și minerale. Respectați medicația în cazul afecțiunilor cronice. Nu supraalimentati organismul. Purtați un dialog permanent cu medicul dvs. de familie. Vaccinați-vă împotriva gripei – îndeamnă DSP Timiș.