Acasă Actualitate Creștinii catolici sărbătoresc Floriile. Tradiții în Duminica Patimilor

Creștinii catolici sărbătoresc Floriile. Tradiții în Duminica Patimilor

DISTRIBUIȚI

Duminica Floriilor reprezintă, atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru catolici, o sărbătoare de mare importanță. Celebrată de bisericile creștine în duminica de dinainte de Paște, sărbătoarea Floriilor marchează intrarea lui Iisus Christos în Ierusalim.

Duminica Floriilor este numită în culturile occidentale și Duminica Patimilor, fiind prima zi a Săptămânii Mari.

Cu o săptămână înainte de Înviere, Iisus Christos a intrat în Ierusalim, pe un asin, fiind  înconjurat de cei 12 apostoli, iar mulţimea adunată pentru marea sărbătoare a Paștelor l-a întâmpinat cu ramuri de măslin şi finic.

În multe biserici, ziua este asociată cu binecuvântarea și procesiunea palmierilor (sau frunze de curmal, crenguțe din copacii locali ori sălcii, cum este obiceiul la noi, dar nu numai).

“Denumirea populară a sărbătorii – Floriile – are origini păgâne, provenind de la zeiţa romană a florilor, Flora, zeiţa reînvierii naturii, care era sărbătorită la 28 aprilie prin ramuri înverzite simbolizând renaşterea naturii. În timp, creştinii au suprapus Sărbătoarea Floriilor peste prăznuirea Intrării Domnului în Ierusalim. În cultura populară românească, se crede că la Florii înfloresc urzicile, iar popular ziua se mai cheamă și Nunta Urzicilor. Substitutul lor vegetal sunt ramurile de salcie, simbol al fertilității şi vegetaţiei de primăvară. Rupte şi sfinţite la Florii, ramurile de salcie se păstrează la icoană şi se folosesc în momente de grea cumpănă ale anului: grindină, furtuni, inundații, secetă ori boală. Sălcuțele împodobesc icoanele, uşile şi ferestrele caselor, dar și crucile mormintelor”, aflăm de pe siteul Cumvaplace.ro.

În Germania, Duminica Floriilor se numeşte Duminica Verde

O parte dintre tradițiile asociate din vechime cu sărbătoarea de Florii s-au păstrat în Europa, dar mult diluate față se secolele trecute.

“În Germania, Duminica Floriilor se numeşte Duminica Verde datorită florilor şi ramurilor specifice sărbătorii, iar în Slovacia, copiii realizează pentru procesiune un copac, ale cărui ramuri se crede că au proprietăţi tămăduitoare. Obiceiul împodobirii unui copac este prezent şi în Polonia, unde este împodobit cu flori, în Ţările Baltice, unde este împodobit cu flori uscate şi cereale, şi în Austria, unde este decorat cu mere şi covrigi. În Italia, frunzele de palmier sunt întâlnite împreună cu ramuri mici de măslin, ușor de găsit în climatul mediteranean. Acestea sunt prinse la intrările casei până la Floriile din anul următor. Ramuri mici de măslin sunt adesea folosite pentru a decora prăjiturile tradiționale de Paște, împreună cu alte simboluri ale nașterii, cum ar fi ouăle”, mai scrie Cumvaplace.ro.

În Duminica Floriilor, întreaga creștinătate sărbătorește cu o masă în familie, de obicei după liturghia la biserică. În calendar se precizează că este dezlegare la pește, așadar acesta constituie meniul principal.

Comentarii

comentarii