Acasă Politica “Crin Antonescu reprezintă pentru omul de rând un nou model de politician,...

“Crin Antonescu reprezintă pentru omul de rând un nou model de politician, diferit de cei anteriori”

DISTRIBUIȚI

Spune deputatul PNL de Timiş Claudiu Ţaga
În perioada 20-21 martie 2008, la Bucureşti, s-a desfăşurat Congresul PNL. Punctele inscrise pe ordinea de zi au privit modificarea  statutului partidului, alegerea preşedintelui, a prim-vicepreşedintelui, a vicepreşedinţilor şi a membrilor din biroul de conducere al partidului. Noul preşedinte al PNL la nivel naţional a fost ales Crin Atnonescu. La acest congres a participat şi deputatul timişean Claudiu Ţaga.         
Ce v-a impresionat la recentul Congres al PNL. Cum aţi perceput dumneavoastră personal  schimbările la vârf?

Vă voi spune ceva ce nu aţi citit prin ziare sau aţi auzit pe la televizor.
După cum ştiţi, eu sunt un fost ofiţer activ. Încă din tinereţe, chiar din liceul militar, am făcut parte din tot felul de structuri orgaziţionale care aveau atât un lider formal, adică un om numit să conducă respectiva structură, cât şi lider informal, acesta fiind un om simplu, din cadrul colectivului, fără funcţii ierarhice, dar un om care avea un cuvânt hotărâtor în multe din acţiunile grupului din care făcea parte.
În cei 30 de ani de experienţă militărească am învăţat să fac deosebirea dintre liderii formali şi informali. Tocmai de aceea, vă mărturisesc acum, că eu l-am perceput întotdeauna pe Crin Antonescu ca pe un mare lider informal al partidului. Prin firea sa deschisă, prin empatia sa, prin discursul lui plastic şi mobilizator, prin modul în care a acţionat până acum, fără aranjamente şi conspiraţii, Crin Antonescu a fost omul care a cucerit membri partidului fără să vrea conştient acest lucru.
La Bucureşti s-a produs o schimare agreată de majoritatea membrilor de partid din ţară, adică liderul informal a fost promovat lider formal. Votul celor peste 800 de delegaţi reprezintă o garanţie sigură şi clară de susţinere pentru persoana lui Crin Antonescu.
Mulţi văd în el singura persoană capabilă să-l învingă pe Traian Băsescu la prezidenţialele din acest an.

Ce reproşaţi dumneavoastră personal fostului lider formal, Călin Popescu Tăriceanu?

Călin Popescu Tăriceanu are multe calităţi. Să nu uităm că a fost prim-ministru patru ani, perioadă în care P.I.B.-ul României a crescut de la 61 de miliarde de euro la peste 140, creşterea economică anuală s-a situat între 6 şi 8 la sută, iar nivelul de trai al cetăţenilor a crescut.
Liberalii şi eu personal îl admirăm pe Tăriceanu şi pentru coloana lui vertebrală si pentru forţa de ripostă pe care a demonstrat-o în războiul permanent cu Traian Băsescu. Totuşi, îi putem reproşa  lipsa de comunicare manifestată pe linia internă de partid şi o atitudine mai puţin democratică în luarea deciziilor importante. Să vă dau un singur exemplu: la ultimele alegeri generale, un om cu notorietatea şi credibilitatea lui Viorel Coifan a fost schimbat cu Anton Anton, un om bun, dar aproape necunoscut în Timişoara şi care, pe deasupra, nici măcar nu şi-a făcut campanie electorală, din lipsă de timp.
Apreciez că PNL a pierdut din această cauză multe voturi într-un bazin electoral urban care îi era deosebit de “prietenos”. Sper că în viitor vocea membrilor de partid din provincie va fi mai bine auzită de către conducerea actuală a partidului, iar propunerile venite din fiecare judeţ vor fi analizate cu mai multă atenţie şi principialitate.
Am convingerea că la Congres nu s-a schimbat doar liderul  partidului, conducerea lui nominală, ci chiar şi atitudinea generală a membrilor lui, a modului de a face politică. Vom vedea dacă aceste schimbări formale vor aduce şi creşteri materializate în voturi, atât la alegerile europarlamentare, cât şi la cele prezidenţiale.

Apropo de confirmarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale. Care este părerea dumneavoastră personală privind şansele lui concrete de a câştiga aceste alegeri?

Opinia mea este că Antonescu poate să treacă de turul I al alegerilor, iar în turul II nu se ştie niciodată cum se configurează voinţa alegătorilor.
Fiindcă, în acest caz, Antonescu nu va fi votat numai de simpatizanţii PNL, ci şi de o mare parte din populaţia nealiniată care este nemulţumită de conducerea actuală a ţării.
Este interesant că în ultima perioadă tot mai mulţi cetăţeni simpli, nemulţumiţi de promisiunile neonorate ale puterii instalate la guvernare, se apropie de PNL.
Am date concrete din colegiul meu: în ultimele două luni, peste 100 de oameni au bătut la uşa partidului solicitând o cerere de adeziune.
Cred că acest trend va continua cu mai multă forţă, cu atât mai mult cu cât Crin Antonescu reprezintă pentru omul de rând un nou model de politician, diferit de cei anteriori. Antonescu este o persoană  cultă, politicoasă, fără avere, un bun orator şi, mai cu seamă, o persoană cu un trecut politic curat, neimplicat în niciun scandal financiar şi, în consecinţă, neşantajabil în niciun fel. 
Toate aceste argumente vor fi hotărâtoare în formarea percepţiei publice şi e posibil să cântărească foarte mult comparativ cu “calităţile” contracandidaţilor săi. Personal cred că şi Băsescu şi Geoană ar trebui să fie îngrijoraţi…

Congresul PNL a păcătuit prin lungimea lui, prin nenumăratele ore de aşteptare, prin oboseala care s-a văzut în ultima zi la mai toţi delegaţii. Credeţi că organizarea a fost de vină pentru această stare de lucruri ?

Aşa am crezut şi noi la început, când am văzut că se lungeşte programul stabilit.
Dar după ce am analizat mai bine, ne-am dat seama că problemele organizatorice au fost de vină într-o proporţie mai mică. Principalul vinovat al tuturor întârzierilor de program a fost… caracterul absolut democratic în care s-a desfăşurat acest congres.
Gândiţi-vă că au votat peste 1.400 de oameni de vreo cinci – şase ori, a căror identitate a fost verificată de fiecare dată cu aceeaşi rigoare.
Pe deasupra, gândiţi-vă că pentru alegerea Biroului Permanent Central, a vicepreşedinţilor, a comisiei de onoare şi a celei de cenzori şi-au depus candidaturile zeci de persoane care au fost votate de toţi cei 1.400 de alegători de cinci – şase ori.
Facem o înmulţire simplă şi vedem apoi cât durează numărătoarea, centralizarea voturilor şi înregistrarea lor. A fost obositor, dar a fost democratic.
Numărul mare de candidaturi pentru fiecare post a făcut dovada că PNL are o resursă impresionantă şi valoroasă de cadre de conducere, căreia i s-a oferit şansa neîngrădită de a participa la toate alegerile posibile pentru toate funcţiile disponibile.
Sper din tot sufletul ca această implicare şi mobilizare a participanţilor la lucrări să fie materializate similar şi în activitatea din teritoriu. Cert este că recentul Congres al PNL a fost o adevarată probă de democraţie şi sunt mândru că din acest punct de vedere ne situăm pe o treaptă mai înaltă faţă de PD-L.
A consemnat Adrian PANDURU

Comentarii

comentarii