Acasă Actualitate Cristian Moș acuză lipsă de transparență în programul de sprijinire a culturii...

Cristian Moș acuză lipsă de transparență în programul de sprijinire a culturii al CJT. Călin Dobra: „Caută nod în papură”

DISTRIBUIȚI

Președintele USR Timiș, Cristian Moș, a lansat un atac la adresa Consiliului Județean Timiș, sugerând că programul de ajutorare al artiștilor independenți se poate transforma într-unul de sifonare de fonduri. Călin Dobra, președintele CJT, îi răspunde useristului, spunând că tot ce înțelege Moș din administrație este aducerea de jigniri și acuze.

„Nu am încredere nici în CJ, și nici în Călin Dobra. De multe ori am putut vedea că această instituție s-a folosit de nevoile județului pentru a investi în proiecte care fie nu au ajuns la finalizare, fie au fost făcute de mântuială…cu suspiciuni serioase de sifonare de bani.

Procesul e simplu: proiectele sunt contractate de firme de partid. Acest tip de furt este foarte greu de demonstrat. De exemplu, acest procedeu este motivul pentru care cardurile noastre de sănătate nu funcționează jumătate din timp. Pentru că sistemul informatic a fost făcut de Sebi Ghiță – da, fugarul nostru preferat”, a scris, ieri, la ora 17.39, Cristian Moș, pe pagina sa de Facebook.

După câteva ore, la 23.03, Dobra i-a dat răspuns, prin intermediul aceleiași platforme. „USR Timiș jignește grav artiștii din Timiș! Atâta pot reprezentanții acestui partid. Jigniri și acuze. Atâta înțeleg ei când vine vorba de cultură și administrație. Astăzi, președintele USR Timiș, din pur politicianism, a atacat o inițiativă dedicată oamenilor din cultură. Asta, în condițiile în care CJ Timiș este prima instituție care ia o măsură clară de sprijin pentru aceștia. Un atac injust și neavenit”, a contracarat președintele CJT.

Problema lui Cristian Moș referitoare la acest proiect este, după cum a lăsat de înțeles încă din primele propoziții ale postării sale, lipsa transparenței. În plus, acesta reclamă și faptul că proiectul de hotărâre nu apare pe ordinea de zi a ședinței CJT, așa cum anunța Dobra.

„Vor exista condiții care să reglementeze ce înseamnă concret «evenimente culturale online»?  Lista de nume din comisia care selectează proiectele va fi decisă de Dobra? Există stabilite niște criterii de selecție care să ne asigure că artiștii care merită vor beneficia de aceste fonduri, și nu firme de apartament care fac live-uri cu 10 vizualizări (pe Facebook sau Youtube)?

Toate prevederile din [H.C.J. Timiş nr. 37/04.03.2020] sunt extrem de generale și complet neadecvate mutării în online a finanțărilor pentru acest gen de proiecte”, a mai scris președintele USR Timiș.

În replică Dobra îl acuză pe Moș că nu s-a documentat destul de bine, nefiind foarte priceput în ale administrației publice, iar în acest moment doar „caută nod în papură”. Acest gest al useristului, consideră Dobra, reprezintă o insultă la adresa artiștilor independenți, unii chiar din rândurile USR Timiș. Finalul mesajului lui Dobra:

„Instituția pe care o conduc, Consiliul Județean Timiș, a pus la punct un program – OcroTim – în cadrul căruia venim cu soluții concrete pentru 8 domenii. Printre ele, cultura, care a beneficiat și de o primă măsură anunțată: 1,5 milioane de lei, bani cu care să finanțăm proiecte, care se vor desfășura în mediul online. Pe domnul președinte al USR îl deranjează că eu cred în susținerea culturii, în special a artiștilor independenți, care în ultimele luni nu au mai activat și au suferit mult din cauză că veniturile le-au scăzut dramatic. Iar reprezentantul «uniunii care vrea să salveze România» caută nod în papură, numai ca să blocheze un proiect salvator.

Acest domn, care dovedește o crasă lipsă de pricepere în administrație, își revarsă frustrările politice spre un sector grav lovit de interzicerea evenimentelor. Domnule USR-ist, din respect pentru acești profesioniști, mai bine vă vedeați de treabă sau vă documentați mai temeinic. Măcar puțin. Flight sau DISKOteka sunt două mari festivaluri din Timișoara, care, în accepțiunea USR-ului, sunt doar sifonări de bani! Chiar așa?

Nu am obiceiul să răspund unor aberații, însă acum chiar cred că ați făcut o mare gafă. Injustă și impardonabilă.

Pentru acuzațiile gratuite pe care le-ați lansat în numele USR Timiș, vă aștept scuzele. Ați jignit lumea culturală din Timiș și ați făcut-o cu lipsă de discernământ, cu ură politică și cu demagogie. Și scuzele ar trebui să vină in corpore, de la liderii formațiunii și până la membri, unii chiar ei beneficiari ai Agendei Culturale a Consiliului Județean Timiș!”

În Hotărârea Consiliului Județean Timiș nr. 37/04.03.2020, cea pe care Moș o consideră nefiind destul de transparentă, criteriile anunțate pentru selecția dosarelor care vor primi finanțare prin OcroTim sunt: relevanța (maximum 40%), calitatea și originalitatea (maximum 15%), capacitatea financiară (maximum 15%), metodologia (maximum 15%), raportul valoare/cost (maximum 15%), caracterul acțiunii (maximum 5%) și continuitatea (maximum 5%). Pentru selectarea, o propunere trebuie să obțină un punctaj de cel puțin 65%.

Componența comisiei care va juriza premiile va fi formată atât din reprezentanți ai CJT, cât și din specialiști cu minimum trei ani de practică în domeniul culturii, cu cei din a doua categorie mai numeroși decât cei din prima. Membrii juriului nu pot fi selectați dintre cei care dețin funcții de conducere în organizațiile care solicită finanțare. Membrii comisiei vor fi numiți din dispoziția președintelui CJT, formala completă fiind anunțată după finalizarea procesului de selecție, când va fi făcut public și procesul verbal și se va deschide perioada de contestații.

Comentarii

comentarii