Acasă Actualitate Cristian Popa, director executiv în cadrul ANCOM, încrezător la început de an:...

Cristian Popa, director executiv în cadrul ANCOM, încrezător la început de an: „Sunt multe proiecte”

DISTRIBUIȚI
sursă foto: financialintelligence.ro

La început de an, Cristian Popa, cel care conducere Direcția Executivă Monitorizare și Control a Administrației Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), vine cu o viziune optimistă. Într-un interviu pentru Financial Intelligence, Popa vorbește despre continuarea unor proiecte mai vechi, demararea altora noi, dar și despre cele șase miliarde de euro disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în domeniul digitalizării.

În legătură cu proiectele pentru acest an, directorul a declarat: „Sunt multe proiecte pentru anul acesta, însă o să mă rezum la cele cu impactul cel mai mare pentru utilizatori. Intenționăm să desfășurăm o campanie de măsurare a calității semnalului mobil pe întreg teritoriul țării, să investim în echipamente noi care să ne permită să măsurăm și acoperirea 5G și să verificăm zonele în care operatorii vor efectua investiții majore în propria infrastructură. Categoric rămânem implicați în tot ceea ce înseamnă activitatea de monitorizare și control, atât pentru asigurarea unui spectru curat, pentru identificarea interferențelor prejudiciabile, a operatorilor care funcționează ilegal, dar și pentru verificarea conformității echipamentelor electronice”.

În ceea ce privește anul 2022, acesta a fost marcat de digitalizare, proces amplificat și de cele șase miliarde de euro cuprinse în PNRR pentru acest domeniu. Vești bune ar fi nu doar pe partea de investiții, ci și pe cea de legislație. „Se fac demersuri importante atât în zona legislativă, cât și în zona guvernamentală, fie că vorbim despre legea interoperabilității, despre eliminarea deja celebrului dosar cu șină, despre cloudul guvernamental, despre cazierul judiciar în format electronic sau despre legea care prevede dreptul tuturor persoanelor fizice de a avea acces la cel puțin un serviciu funcțional de internet în bandă largă la punct fix. Peste toate acestea, avem un imbold care zic eu că e definitoriu și care va funcționa precum un catalizator: tehnologia 5G”, a adăugat Cristian Popa.

Tot acesta a mai amintit că România este în prezent codașă la mai multe capitole în privința digitalizării, în mod special în domeniul public. Ar exista, însă, semne că lucrurile încep să se miște în direcția bună. „Pot să vă spun că se fac progrese reale legate de creșterea conectivității. În urma campaniei de verificare de anul trecut, desfășurată de colegii din cadrul Direcției pe care o coordonez, am constatat că toți operatorii de telefonie mobilă activi pe piața din România îndeplinesc obligația de a acoperi cu semnal de voce 98% din suprafața locuită. Datele colectate din teren în integralitatea lor, sunt accesibile pe platforma Aisemnal.ro. Tot acolo puteți urmări și evoluția din 2019 și până în prezent. Veți constata că într-adevăr mergem către ceea ce deja e ireversibil: transformarea digitală”, a spus directorul.

În continuarea interviului, Cristian Popa a abordat și teme precum 5G-ul, despre care este foarte încrezător că poate reprezenta o nouă revoluție tehnologică sau despre activitatea din cadrul ANCOM, una alertă.

Comentarii

comentarii