Acasă Actualitate Criticat pentru că a absentat de la o întâlnire cu prim-ministrul, primarul...

Criticat pentru că a absentat de la o întâlnire cu prim-ministrul, primarul Fritz spune că ”a transmis un memoriu solid, înmânat lui Ludovic Orban, în cadrul ședinței”

3558
DISTRIBUIȚI

Conform lui Cătălin Iapă, fost consilier personal al fostului primar PNL Nicolae Robu și actual secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a lipsit de la o întâlnire a premierului Ludovic Orban cu primarii celor mai importante orașe din România, desfășurată miercuri, 11 noiembrie, la București.

Printr-o postare pe pagina sa de Facebook, Iapă atrage atenția că el a fost prezent la acea întâlnire, unde au fost și alți primari de municipii, uni chiar colegi de partid cu Fritz. Fostul „purtător de telefon” al lui Robu reclamă faptul că problemele Timișoarei nu au putut fi auzite și la București, în absența edilului-șef al urbei.

Primăria Municipiului Timișoara ne transmite că primarul Dominic Fritz, cu toate că știa de întâlnire, nu a participat, concentrându-și eforturile pe combaterea crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19. În schimb, a fost trimis un „memoriu solid”, înmânat, chiar în cadrul ședinței, lui Ludovic Orban. În plus, reprezentații Direcției de Comunicare ne amintesc că atribuțiile lui Fritz, în această perioadă, sunt mai mari decât ar trebui, având în vedere că nu au putut fi aleși, în Consiliul Local, viceprimarii. Momentan, se așteaptă validarea ultimilor doi consilieri locali, câte unul de la PNL și PSD.

Postarea integrală a lui Iapă:

„Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a fost absent astăzi, #Timișoara a fost absentă astăzi. Astăzi a avut loc, la Guvern, o întâlnire importantă a domnului prim-ministru Ludovic Orban cu primarii celor mai mari orașe din Romania.

Nu știu dacă domnul primar al Timișoarei a știut de întâlnire, întâlnirea a fost organizată de Asociația Municipiilor din România, dar știu că primari USR au știut și au și fost prezenți, de exemplu noul primar USR al Bacăului a fost prezent și a și prezentat problemele cu care se confruntă orașul.

Iar dacă a știut, nu cred că poate spune că a avut atât de multe de rezolvat în Timișoara, atât timp cât au fost prezenți peste 15 primari de mari municipii, unii primari vechi, dar alții la primul mandat, printre care: Emil Boc – primar Cluj-Napoca, Mihai Chirica – primar Iași, Ion Lungu – primar Suceava, Olguța Vasilescu – primar Craiova, Florin Birta – primar Oradea, Călin Bibarț – primar Arad, Constantin Toma – primar Buzău, Lucian Viziteu – noul primar USR la Bacău, Robert Negoiță și Ciprian Ciucu – primari de sectoare în București.

Am participat și eu la întâlnirea de la Palatul Victoria din partea Guvernului României, ca reprezentant al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației – un minister cheie pentru relația autorităților locale cu Guvernul, un minister care promovează și finanțează o serie de lucrări pentru comunitățiile locale. Am auzit probleme punctuale expuse de domnii primari astăzi, dar din păcate, problemele Timișoarei nu s-au auzit astăzi în sala în care cele mai multe probleme își pot găsi rezolvare. Poate data viitoare”.

Pentru a primi un răspuns oficial la punctele menționate de Cătălin Iapă, am cerut, prin Direcția de Comunicare a Primăriei Timișoara, un punct de vedere al primarului Dominic Fritz sau măcar al instituției în a cărei frunte este. Răspunsul primit:

„Domnul primar Dominic Fritz a fost invitat la ședința organizată de Asociația Municipiilor din România, la București. Dată fiind situația critică în care ne aflăm, activitatea domnului primar a fost concentrată, în această perioadă, pe gestionarea crizei COVID. Pe de altă parte Dominic Fritz nu are cui să delege atribuțiile de primar, nici măcar parțial, întrucât nu are încă viceprimari aleși de către Consiliul Local.

Doi dintre consilierii locali, unul de PSD și unul de la PNL, nu au depus încă jurământul, deci Consiliul Local nu este în formulă completă. Potrivit unui OUG adoptat în urmă cu două săptămâni de către Guvernul României viceprimarii nu pot fi aleși decât după ce toți consilierii locali depun jurământul. 

Cu toate acestea, domnul primar a transmis un memoriu solid, care a fost înmânat prim-ministrului Ludovic Orban, în cadrul ședinței Asociației Municipiilor din România de la București”.

Comentarii

comentarii