Acasă Actualitate Critici dure la adresa programului oficial dedicat Revoluției din 1989: „O bagatelizare...

Critici dure la adresa programului oficial dedicat Revoluției din 1989: „O bagatelizare a momentului istoric”

DISTRIBUIȚI

Corneliu N. Vaida, cunoscut activist civic și participant la evenimentele din Decembrie 1989, a exprimat public nemulțumirea față de programul oficial pregătit de administrația Fritz pentru marcarea a 35 de ani de la Revoluție. Într-o postare detaliată, acesta a catalogat manifestările ca fiind „de formă” și lipsite de o conexiune profundă cu semnificația istorică a momentului.

Vaida a analizat punctual evenimentele din broșura oficială și a semnalat mai multe aspecte problematice:

  • „Revoluționarul din familia mea” – concurs de fotografie pentru elevi. Nu este menționat cine va juriza sau care sunt criteriile de apreciere. Prevăd că vom avea surprize mari.
  • „PORTAL SPRE LIBERTATE” – instalație luminoasă realizată de studioul britanic Lucid. O formă de artă pe care, personal, nu o înțeleg. Iertare!
  • „Fotografii ascunse, Budapesta, Revoluție 1956” – interesant, dar parcă nu are legătură cu evenimentele din Decembrie 1989. Este o expoziție organizată de Memorialul Revoluției, un ONG care, în loc să cerceteze adevărul despre Revoluția din Decembrie 1989, preferă să se concentreze pe manifestări conexe, puțin relevante și aproape deloc în legătură cu evenimentele din Timișoara.
  • „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori” – File dintr-un jurnal interzis și dezbaterea „Am învățat să fim liberi?”, sub egida UVT, pe 11 noiembrie 2024. Se pare că doi revoluționari care au dorit să ia cuvântul nu au fost lăsați să participe.
  • Memorialul Revoluției a organizat pe 10 noiembrie 2024 un performance cu titlul „Copiii noștri vor fi liberi”. Despre ce a fost vorba, nu știu.
  • „Revolta studenților din Timișoara – lungul drum către Revoluție”, programată pe 12 decembrie 2024, în holul bibliotecii UVT, readuce în discuție mișcările studențești din 1956.
  • Aniversarea și comemorarea eroilor martiri – o expoziție de artă vizuală pentru a marca 35 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.
  • „35 de ani de libertate sau 35 de ani de dezamăgire?” – conferință programată la Cinema Timiș pe 15 decembrie 2024. Invitați: un profesor/istoric din Austria, H.R. Patapievici și alți intelectuali. Din păcate, niciun lider al Revoluției timișorene nu este invitat, deși mulți sunt încă în viață.

Trebuie să precizez că eu, personal, nu am fost un lider al acelor zile. Însă…

Când avem personalități precum Oprea Sorin, lider al străzii și comandant al gărzii de la Operă, Morar Petrișor, președintele Frontului Democrat Român (prima formațiune politică a noii Românii, care, și ea, împlinește 35 de ani!), sau Adrian Kali, rănit în acele zile și devenit doctor în Istoria Revoluției, cum se poate să nu fie invitați să vorbească? Este o desconsiderare gravă a celor care au luptat și care încă pot povesti tinerilor – care, de multe ori, nu au habar de ceea ce s-a întâmplat atunci și, mai ales, de ce s-a întâmplat.

Un ultim gând: nu ar fi timpul ca numele primului lider al Revoluției, Lorin Fortuna, să fie atribuit unei străzi sau unei piețe din oraș? Sau să i se dedice un bust, undeva central? Sau mai așteptăm 50 de ani?”

Concluzionând, Vaida a afirmat că programul actual nu face dreptate celor care au luptat și și-au dat viața pentru libertate. El a invitat autoritățile să reflecteze asupra modului în care aleg să marcheze acest moment istoric crucial, subliniind nevoia de autenticitate și respect față de memoria Revoluției.

„Tineretul de azi trebuie să știe ce s-a întâmplat și mai ales de ce. Ignorarea celor care au fost acolo este o desconsiderare dureroasă,” a încheiat Vaida.

Comentarii

comentarii