Acasă Actualitate Criza etern nerezolvată a spațiilor de învățământ din școlile și liceele din...

Criza etern nerezolvată a spațiilor de învățământ din școlile și liceele din Timișoara și Lugoj

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Școlar Județean Timiș atrage atenția, încă o dată, că sistemul de învățământ continuă să stea foarte prost, în ceea ce privește infrastructura, de aceea în continuare se vor purta discuții cu primăriile locale pentru a se lua măsuri și a se îmbunătăți situația.

Prof. Marin Popescu, inspectorul șef, a explicat miercuri, 1 septembrie, că, în primul rând, este vorba de lipsa spațiilor de învățământ din zona urbană – Timișoara și Lugoj.

”Nu mai vorbesc de spațiile conforme cu normativele în vigoare. Dacă ar trebui să respectăm aceste reguli, ar trebui să ne uităm la densitatea elevilor dintr-o sală de clasă, la metri cubi de aer existenți sau la circuite. De fapt sunt multe detalii aici referitoare la infrastructură. Problema nu o putem rezolva imediat”, spune prof. Popescu.

Altă problemă ține de lipsa infrastructurii privind supravegherea unităților de învățământ, indiferent că e vorba de pază umană sau electronică audio și video.

”Trebuie să ne gândim și la siguranța școlară a elevilor și profesorilor. Pe locul trei este vorba și de lipsa infrastructurii școlare sportive. Nu ne mulțumim că avem un teren în care se joacă sau nu se joacă fotbal sau volei. Dar noi nu avem vestiare adecvate la terenul de sport pentru ca acești copii sau profesorii să facă mișcare. Nu mai vorbesc de vestiare cu cabine de duș sau saună. Aș putea spune că pentru sistemul de învățământ din România acestea sunt de neimaginat. Nu ne putem gândi la o saună sau la un duș când noi nu avem decât un teren. Când faci o școală sau un teren de sport trebuie să faci și utilitățile sportive necesare”, a mai spus prof. Popescu.

Situația mai este cumva rezolvată prin achiziționarea acelor containere școlare, niște săli de clase mișcătoare, care au mai salvat criza infrastructurii.

”Dacă nu aveam această soluție dată de containere, unde îi duceam pe elevi să învețe. Organizam două tururi de învățământ?”, a atras atenția inspectorul general.

Amintim că în Timișoara există unități școlare care au chiar 12 containere școlare, cum este Școala nr. 30, nouă containere, Școala nr. 19, sau șase săli de clasă în containere cu toate autorizațiile de funcționare, cum sunt Colegiul Național Bănățean sau Școala nr. 13. Acestea sunt dotate cu internet și cu toate cele necesare procesului de învățământ. Școala gimnazială nr. 7 are patru containere școlare sau Liceul Grigore Moisil are șase containere.

 

Comentarii

comentarii