Acasă Administraţie Criză extremă de oameni foarte bine pregătiți în domeniul apei…! Ilie Vlaicu:...

Criză extremă de oameni foarte bine pregătiți în domeniul apei…! Ilie Vlaicu: “Avem nevoie de specialiști supercalificați…!”

DISTRIBUIȚI

Asociația Română a Apei, condusă de conf.univ.dr. Ilie Vlaicu, directorul general Aquatim Timișoara, trage încă un semnal de alarmă și atenționează că domeniul apei are un exagerat deficit de personal, România are nevoie de mulți ingineri, iar profesiile apei sunt profesii ofertante, cu prezent și cu viitor!

“Industria apei are nevoie de specialiști calificați si supracalificați. Asociația Romana a Apei va pregati un pachet de măsuri”, a explicat Ilie Vlaicu. “Avem un deficit mare de resurse umane în domeniul apei și tot mai puțini tineri se îndreaptă spre aceste meserii în ciuda salariilor atractive și a perspectivelor stabile ale acestui domeniu”, spune și Roxana Mânzatu.

ARA a organizat o nouă reuniune pe tema educației în sectorul apei, în contextul Grupului de lucru interministerial Apă Canal.Au fost analizate mecanismele de informare și motivare a tinerilor, din anii de liceu, pentru a urma o facultate și apoi o carieră în domeniul hidrotehnic și în toate specializările necesare sectorului apei, fie la angajatori din mediul privat (construcții) fie în zona publică (operatori de apă, etc). Au fost analizate programele de burse oferite de viitorii angajatori dar campanii de promovare a joburilor.

“Am cerut, până la finalul lunii februarie, un plan de măsuri și proiecte, elaborat în parteneriat, care să poată fi implementat începând cu 2023. Contribuțiile vor veni de la participanții la reuniunea de azi: Ministerul Educației, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Tehnică de Construcții din București, Universitatea Tehnică “Gh.Asachi” din Iași, Universitatea Politehnică din Timișoara, Asociația Română a Apei, Federația Patronatelor Societăților din Construcții și asociații de studenți din facultățile de construcții din București – spune Ramona Mânzatu.

 

Comentarii

comentarii