Acasă Actualitate Croaţia, perla fostei Iugoslavii, atrage anual mii de români

Croaţia, perla fostei Iugoslavii, atrage anual mii de români

DISTRIBUIȚI

Reportaj realizat cu sprijinul agenţiei Ultramarin
Dacă nu vezi cu ochii tăi Croaţia, nu ai cum să-l înţelegi pe Slobodan Miloşevici… Nu ai cum să pricepi de ce acesta a riscat să intre în mai multe războaie sângeroase, cunoscute în toată lumea, pentru visul Iugoslaviei mari. Croaţia era perla fostei Iugoslavii, provincie ce nu putea fi pierdută. Cu nici un preţ… Miloşevici a pierdut, însă, războiul pentru o naţiune mare şi avea să moară câţiva ani mai târziu în închisoare. Uitat de toţi şi judecat pentru crime de război. Croaţii au reuşit, în acest timp, ceea ce foarte puţini au încercat. Să transforme un litoral arid, fără plajă, într-o destinaţie râvnită de zeci de mii de turişti.
Pentru un român, litoralul croat va avea cu siguranţă ceva aparte. Peisajul mirific se îmbină excelent cu serviciile de mare calitate. Oraşul Trogir, aflat la câţiva kilometri de Split, este înconjurat de o puzderie de ministaţiuni. Croaţii le-au transformat, parcă peste noapte, în destinaţii turistice care atrag anual zeci de mii de turişti.

Preţuri de nivel mediu

Dacă ajungi vreodată ca turist în Croaţia, trebuie să ţii cont de câteva lucruri esenţiale.
Dacă eşti fumător şi nu ţi-ai făcut proviziile de acasă, ai toate şansele să te laşi de ţigări. Sau, oricum, să fumezi mult mai puţin…. Un pachet de MC, ţigări considerate de nivel mediu în Croaţia, te costă 16 kuna (aproape 2,5 euro). Dacă ai gusturi mai rafinate, şi preţurile o iau razna. Un pachet de Marlboro sau de Kent te costă binişor peste 3 euro, iar un pachet de Dunhill te ajunge la echivalentul a 15 lei. Preţurile alimentelor pe litoralul croat sunt de nivel mediu. Un kebab – 4 euro, un hamburger – 3 euro, iar o cină sau un prânz de două persoane, între 30 şi 50 de euro. O bere sau un suc te costă între 2 şi 3 euro pe terasă sau la restaurant, iar o cafea o poţi cumpăra de oriunde cu 1 euro. Fructele şi legumele sunt cele mai ieftine în Croaţia.

Climă foarte blândă…
Chiar dacă nu e soare afară, în Croaţia e extrem de cald. Clima care permite croaţilor să aibă palmieri şi lămâi în grădini este una foarte blândă. Plouă destul de mult, dar e cea mai călduţă şi scurtă ploaie pe care, probabil, veţi avea prilejul să o simţiţi. În oraşul staţiune Trogir şi în semistaţiunile împrăştiate în jurul acestuia nu vei găsi mai mult de două-trei petice de nisip. Extrem de bine exploatate, însă. Plaja croaţilor din această zonă este doar un munte de pietricele aduse de oameni, iniţial, pentru soliditatea pământului. Un vaporaş care pleacă la ore fixe leagă mini-staţiunile din zona Trogir direct de oraş. Dacă nu vrei să mergi între 3 şi 5 kilometri pe jos, un drum de vapor dus-întors costă 30 de kuna, adică vreo 4,5 euro. Cursul monedei naţionale a croaţilor diferă în funcţie de clienţi şi de interese. Chiar dacă paritatea internaţională dă pentru 1 euro 7,3 kuna, în Croaţia nu vă veţi întâlni cu acest curs de schimb. Aici poţi cumpăra cam de peste tot şi cu euro. La un curs de 1 euro la 7 kuna, curs pe care ţi-l oferă şi majoritatea caselor de schimb din staţiunile de pe litoralul croat.

Peste vecini, la cazare

Condiţiile de cazare din Croaţia nu pot fi comparate cu cele de pe litoralul grecilor, spaniolilor sau românilor. Puteţi fi siguri că dacă aţi ajuns, să spunem, la un hotel de 4 stele în Croaţia, acesta poate fi similar unui hotel de 5 stele în Spania sau Grecia. Chiar şi la nivelul vilelor sau al apartamentelor, croaţii sunt mult peste greci. Dotările depăşesc de departe posibilităţile elenilor. E adevărat, însă, şi preţurile la cazare sunt aproape duble. Pentru 7 nopţi cu demipensiune, la un hotel de 3 stele, poţi plăti între 300 şi 350 de euro, iar un apartament cu două dormitoare şi bucătărie complet utilată ajunge la 400-450 de euro. Excursiile în Croaţia, mai scumpe la prima vedere, pot însă beneficia şi de discount-uri de până la 50%. Oferte gen „last minute” se întâlnesc la mai multe firme de turism din oraş. Aproape săptămânal, firma Ultramarin pune la dispoziţie, pe site-ul www.ultramarin.ro, oferte „last minute”, pentru mai multe destinaţii europene.

Destinaţii de vis…

Croaţii au drumuri înguste şi maşini la tot pasul. Turiştii au, însă, nenumărate posibilităţi de deplasare, chiar dacă au venit fără maşini. Pentru o zi, o bicicletă poate fi închiriată cu 10 euro, iar un motoscuter cu 20 de euro. Maşinile costă 50 de euro pe zi, dar se poate negocia dacă durata de închiriere este mai lungă. Bărcile cu motor, în funcţie de mărimi şi performanţe, costă pentru o zi între 100 şi 400 de euro. Dacă nu este vreme de plajă şi buzunarul îţi permite, merită să faci câteva excursii. Din Trogir poţi pleca spre mai mule destinaţii de vis.

O excursie în superbul oraş Split, în care intră şi vizitarea palatului fostului împărat roman Diocleţian, costă 27 de euro. O altă excursie care merită făcută este cea la Parcul Naţional Krka. Pentru 45 de euro, pe lângă parcul mirific, aici vei putea vizita şi catedrala din piatră de la Sibenik, un monument protejat de UNESCO, ce datează din secolul XVI. 60 de euro este o excursie până la Dubrovnik, perla Croaţiei, iar pentru 65 de euro poţi vizita Plitvice. O altă variantă, nu şi ultima, este o zi petrecută pe mare. Pentru 25 de euro ai şansa să te plimbi câteva ore cu vaporaşul, să ajungi pe o insulă din apropiere şi să iei un prânz specific croat, pe mare. Cu peşte la grătar, vin şi ţuică din producţie locală. Miloşevici a ştiut pentru ce să lupte. A ştiut că pentru această regiune merită să mori. Dincolo de preţurile piperate şi de atmosfera parcă prea liniştită din multe staţiuni de pe litoral, Croaţia rămâne un ţinut de vis. O ţară pe care, dacă nu o vizitezi, nu vei înţelege niciodată de ce zeci de mii de turişti din întreaga lume vor să-şi facă vacanţele aici.

Comentarii

comentarii