Acasă Actualitate Cronicile Medici’s: BOALA CAMELEONICĂ ȘI INIMA

Cronicile Medici’s: BOALA CAMELEONICĂ ȘI INIMA

DISTRIBUIȚI

Desi este o afectiune  predominant respiratorie,  infectia cu covid imbraca diferite forme implicand  unul sau mai multe  organe, fiind asimptomatica sau determinand stari critice.  Odata cu cresterea severitatii  bolii creste si riscul de afectare a cordului”, spune Dr Catalina Papavă, medic specialist cardiolog la Clinicile Medici’s Timișoara, cu competență în ecografie cardiacă.

Pacientii cu boli cardiace sunt mai predispusi sa faca complicatii in timpul infectiei cu COVID-19?

Pacientii cu boli cardiovasculare pot face mai frecvent complicatii datorita faptului ca in timpul infectiei, inima este solicitata prin aparitia dezechilibrului dintre necesarul si aportul de oxigen. Febra si tahicardia (bataile rapide ale inimii) cresc consumul de oxigen, în timp ce hipotensiunea determinata de sindromul inflamator si hipoxia (scaderea oxigenului din sange) datorita infectiei plamanilor, scad aportul de oxigen.

Coronavirusul poate provoca infarct miocardic?

Pacientii cu cardiopatie ischemica, cei care au placi de aterom (depozite de grasime) pe coronare (vasele care hranesc inima), sunt la risc de a dezvolta infarct miocardic datorita faptului ca inflamatia sistemica prin eliberarea de citokine poate determina ruptura placii de aterom. Pacientii fara placi de aterom, deci chiar si cei care nu se stiu cu boala cardiaca, pot dezvolta fenomene ischemice  datorita  afectarii vaselor de sange prin vasoconstrictie si microtromboze. Prin urmare, pacientii care prezinta dureri  in piept in timpul bolii, mai ales cei care sunt izolati la domiciliu, trebuie sa apeleze medicul, de urgenta.

Coronavirusul  poate provoca aritmii?

In timpul infectiei, datorita febrei, transpiratiilor,tulburarilor digestive, deshidratarii apar diselectrolitemii  (hipopotasemie, hipomagnezemie) care  pot predispune la batai neregulate ale inimii. Inflamatia sistemica poate agrava si chiar determina aparitia fibrilatiei atriale mai ales la pacientii cu hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, diabet zaharat. Medicatia antivirala poate avea efecte proaritmice, mai ales daca se adauga la unele medicamente folosite de exemplu in tratamentul fibrilatiei atriale sau al depresiei.

Astfel,  pentru prevenirea aritmiilor, este necesara corectarea rapida a tulburarilor electrolitice prin hidratare corespunzatoare, consum de fructe si legume proaspete (banane,avocado,spanac, nuci etc)  precum si combaterea prompta a febrei  cu paracetamol,  comprese reci. De asemenea, medicul care prescrie tratamentul  antiviral trebuie informat despre toate medicamentele pe care le ia pacientul pentru a se evita efectele  nedorite.

Exista diferente de risc intre pacientii cu boli cardiace?

Pacientii cu insuficienta cardiaca, cardiomiopatie dilatativa, cardiomiopatie aritmogena de ventricol drept, boli congenitale cianogene, forme obstructive ale cardiomiopatiei hipertrofice sunt la risc inalt, mai ales cei care asociaza si comorbiditati (diabet zaharat, obezitate, boli pulmonare, boli renale cronice) pentru ca orice stres asupra sistemului cardiovascular ii poate destabiliza.

Sunt la risc tinerii fara afectare cardiaca?

Chiar si pacientii  tineri, fara afectare cardiaca preexistenta, in timpul formelor moderate sau severe  de infectie cu coronavirus, pot dezvolta miocardita (inflamatia muschiului cardiac)  datorita actiunii directe a virusului asupra cordului  si a unui raspuns imun exagerat.

Infectia cu Covid  reprezinta o grea provocare a zilelor noastre, pe care  doar cu responsabilitate, rabdare si prudenta o vom depasi.

Comentarii

comentarii