Acasă Actualitate Cronicile Medici’s: Depresia de sezon

Cronicile Medici’s: Depresia de sezon

DISTRIBUIȚI

Depresia de sezon este o formă specifică a depresiei și face parte din așa numitele tulburările afective sezoniere, adică cele care par a fi cauzate de condițiile meteorologice și implicit de anotimpuri. Spunem că par a fi cauzate deoarece, în realitate, nu este așa. Literatura de specialitate afirmă că tulburările afective sezoniere sunt, de fapt, un semn al unei depresii în debut/majore, deci nu sunt generate de schimbările anotimpurilor și respectiv de modificările de temperatură, ci ele există într-un context și sunt doar influențate de condițiile meteorologice“, spune Psih Maria Ionescu, psiholog principal la Clinicile Medici’s Timișoara.

Semnalul de alarmă

Majoritatea celor care suferă de tulburări afective sezoniere, suferă de fapt de tulburare depresivă, iar un procent de peste 30% dintre aceștia au deja (sau pot dezvolta) și alte tulburări afective. Suntem foarte diferiți, mulți dinte noi ne plângem de astenia de primăvară, alții se simt foarte disconfortați iarna etc. Cele mai frecvente probleme sunt legate de viața noastră profesională: suprasolicitarea profesională, lipsa de comunicare sau comunicarea defectuoasă, conflictele la locul de muncă, toate ne consumă timp și energie.

“Depresia de sezon”, în general, poate avea următoarele simptome: trezirea de dimineață cu greutate, somnolență pe parcursul zilei, dificultate în concentrarea atenției și în realizarea eficientă a sarcinilor zilnice, oboseală psihică, lentoare exagerată la stimuli vizuali și auditivi la locul de muncă, nivel redus de energie și, de aici, lipsa motivației și tendința de amânare a sarcinilor de lucru. Poate apărea dificultatea de a suporta temperaturi ridicate sau joase. Persoanele se plâng frecvent că nu le place  căldura sau frigul, fiind motive care devin un argument valid pentru retragerea în casă sau pentru limitarea ieșirilor și activităților în afara casei. Persoanele respective se retrag în sine, evită activitățile sociale și chiar familiale.

Cum facem diferența?

De obicei, se poate observa că este destul de ușor să confunzi depresia de sezon cu tonusul general mai scăzut care este firesc, datorită  temperaturilor foarte ridicate sau foarte joase. Dacă totuși găsiți plăcere în activitățile obișnuite, dacă nu v-ați retras în casă pentru că nu mai vreți să vedeți pe nimeni, dacă atitudinea generală este mai mult pozitivă decât negativă, daca vă puteți îndeplini îndatoririle familiale și profesionale, chiar dacă nivelul energetic este mai redus și activitățile nu mai sunt așa numeroase ca în alte anotimpuri, sunteți doar în ton cu nevoile organismului dvs. de a fi mai lent când afară este foarte cald sau foarte frig.

Ce puteți încerca singuri?

Puteți încerca să vă monitorizați discret alimentația, să nu alunecați în cercul vicios al mâncării de fastfood care determină acumularea kilogramelor și, implicit, crearea unei imagini de sine scăzute ca urmare a îngrașării. Acest lucru ar putea transforma o “lene de sezon” într-o formă de depresie. Atenție la consumul de alcool care ajută și el la acumularea kilogramelor si nu numai.

Specialiștii nutriționiști spun că banana și ciocolata sunt alimente care conțin serotonină, hormonul care ne dă bună dispoziție și ne crește capacitatea de concentrare a atenției, consumat cu măsură ne poate ajuta în orice sezon, completat cu multe lichide (apă plată). Atât cât se poate, este recomandat să nu se renunțe la activitățile plăcute de timp liber și este de preferat ca acestea să fie desfășurate împreună cu prietenii sau familia. Dacă din diverse motive sunteti singuri este momentul, singuri sub îndrumarea unui psiholog să vă verificați agenda și să încercați să reactivați legătura cu prieteni mai vechi pe care se poate să îi fi neglijat.

Relax!

In concluzie, depresie sezonieră și, în general, orice stare mai proastă,  în orice anotimp, ar trebui tratată cu o atitudine mai detașată din partea noastră. Tendința generală este de a ne condamna pentru că ne simțim într-un anume fel mai puțin bine sau de a ne panica; ambele tendințe creează un plus, de multe ori obsesiv, de gânduri și emoții negative care, nu numai că mențin, dar și agravează starea și, ceea ce ar fi putut fi o  stare de moment, o “lene de sezon”, o reacție firească a organismului la stres sau oboseală, se poate transforma în ceva mai serios, mai neplăcut și mai greu de tratat – o DEPRESIE.

Sigur că atitudinea detașată față de starea proastă nu exclude nevoia unui sfat de specialitate al unui psiholog și/sau psihiatru, pentru a rezolva cât mai corect și rapid situația. Atrageţi-i atenţia persoanei deprimate că suferă de o afecţiune de care suferă majoritatea oamenilor şi că e ceva tratabil. Ajutaţi-o să găsească un tratament bun. Încurajaţi-o

P.S. Maria Ionescu este unul dintre psihologii recunoscuți ai Timișoarei, cu o vastă experiență profesională și cu multiple competențe în psihologia muncii și a organizațiilor, siguranța transporturilor, siguranță națională și psihologie clinică.

Comentarii

comentarii