Acasă Actualitate Cronicile Medici’s: Hernia de disc versus durerea de spate. Chiar este necesară...

Cronicile Medici’s: Hernia de disc versus durerea de spate. Chiar este necesară operația?

DISTRIBUIȚI

În practica mea medicală de multe ori trebuie să răspund acestei întrebări: Domnule doctor, am hernie de disc, am “ciocuri”, “coloana-i praf!”, mă doare coloana… trebuie să mă operez?

În primul rând, hernia de disc este doar una dintre bolile coloanei vertebrale care provoacă durere și majoritatea acestor afecțiuni nu e nevoie să fie operate chirurgical, răspund excelent la tratamentul conservativ prin Terapia Durerii sau la proceduri intervenționale minim invazive.

În al doilea rând, durerea în sine, nu se operează. Indicația chirurgicală se bazează pe alte criterii decât durerea, aceasta jucând doar un rol secundar în această decizie”, ne spune Dr Marius Sîntean, medic primar ATI și singurul specialist din Timișoara în Terapia Durerii cu peste șapte ani de experiență în mari clinici din Statele Unite ale Americii și din Anglia. Reîntors în România, Dr Marius Sîntean profesează în Terapia Durerii la Clinicile Medici’s din Timișoara.

Modificări (degenerative) ale coloanei vertebrale apar cu vârsta, rezultat al suprasolicitării și uzurii de-a lungul vieții. Pot apare episoade dureroase de intensitate și durată variabilă de la caz la caz.

Durerea de spate, dorsalgia toraco- lombo- sacrată, este o afecțiune frecvent întâlnită la adulți. Aproximativ 80-90% din populația adultă prezintă măcar o dată în viață dureri de spate și este unul din principalele motive pentru care pacienții se prezintă la medic. Dacă tratamentul urmat nu rezolvă în 3 luni durerea, aceasta devine cronică și este mult mai dificil de tratat.

Coloana vertebrală este o structură complexă alcătuită din 33 de vertebre, discuri intervertebrale, articulații intervertebrale, ligamente și mușchi care au rol atât de susținere cât și de mobilizare a coloanei. Ea adăpostește în canalul vertebral măduva spinării și rădăcinile spinale. Toate aceste structuri sunt interconectate și interdependente unele față de altele. Un traumatism la un anumit nivel se răsfrânge asupra mai multor segmente și implică mai multe structuri care generează și mai multe focare de durere.

Medicina durerii pentru un diagnostic de mare acuratețe…

Așadar, frecvent sunt multiple focare dureroase dar resimțim durerea cea mai puternică, ea domină sursele secundare de durere. Astfel, chiar dacă apare o leziune la un anumit nivel, spre exemplu un disc lombar, acest “dereglaj” se răsfrânge și asupra celorlate structuri anatomice (articulații zig- apofizare sau ligamente interspinoase). Tratamentul trebuie să cuprindă toate sursele dureroase. Alt exemplu, (lombo)sciatica – se manifestă prin durere de-a lungul piciorului pe traseul nervului sciatic. În acest caz, diferite cauze pot vătăma nervul sciatic: hernia de disc, cancerul, artroze ale articulației intervertebrale, endometrioza sau inflamația muschiului piriform, care pot irita nervul din imediata lor vecinătate. Tratamentul în fiecare din aceste situații este diferit.

Tratamentul afecțiunilor degenerative ale coloanei este atât preventiv cât și terapeutic și vizeză durerile acute sau cronice precum și simptomele asociate.

Expertiza specialiștilor în Medicina/ Terapia Durerii, disciplină veche de peste 50 ani în occident (Europa de Vest și America de Nord) este veriga lipsă în medicina românescă din cadrul tratamentelor necesare patologiei coloanei vertebrale. Medicina durerii, (acum și în Timișoara), vine în ajutorul pacientului prin elucidarea cauzei reale a durerii și instituirea unui tratament multimodal care pune accentul pe proceduri intervenționale sub control ecografic sau radiologic și refacerea echilibrului mecanico- funcțional al coloanei cu păstrarea integrității anatomice.

Comentarii

comentarii