Acasă Actualitate Cronicile Medici’s Timișoara: Hipertensiunea arteriala – dansul inimii cu arterele!

Cronicile Medici’s Timișoara: Hipertensiunea arteriala – dansul inimii cu arterele!

DISTRIBUIȚI

”Hipertensiunea arteriala (HTA), deși ușor de diagnosticat, rămâne adesea netratată. Pare o boala banală dar ea poate ucide în timp foarte scurt (disecția de aortă, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic) dar și pe termen lung (insuficienta cardiaca, insuficienta renala)”, spune Dr Cătălina Papavă, medic specialist cardiolog la Clinicile Medici’s Timișoara.

Diagnosticul hipertensiunii arteriale

Depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este foarte ușoară, prin simpla măsurare (valori mai mari sau egale cu 140/90)! Însă nu se pune  diagnosticul de HTA la prima și singura vizită la medic în special datorită reacției vegetative (mai importante la tineri); trebuie eliminată de asemenea administrarea de medicamente care au ca efect secundar creșterea TA: antiinflamatoare, cofeina (cafea, energizante), decongestionante nazale, neurostimulante, antidepresive, anticoncepționale, steroizi, etnobotanice, amfetamine.

Măsurarea corectă a TA se face după ce pacientul a stat liniștit 3-5 minute și nu a fumat sau a băut cafea cu cel puțin 30 minute înainte. Se înregistrează TA la ambele brațe și se utilizează brațul care oferă valoarea cea mai mare pentru citirile ulterioare. Se măsoară repetat la 1-2 minute cu pacientul in poziție șezândă. La vârstnici se determină TA și in picioare (imediat după ridicare și apoi 1-2 minute mai târziu) pentru a identifica hipotensiunea ortostatica, aceasta  fiind răspunzătoare de sincope, fracturi si mortalitate la acești pacienți.

Monitorizarea ambulatorie cu ajutorul Holter-ului TA pe 24 ore are avantajul ca identifică HTA de halat alb, HTA nocturnă, saltul tensional matinal, acesta din urma fiind răspunzător pentru evenimentele cardiovasculare majore  care apar  frecvent intre 6 dimineața si prânz.

Pentru determinarea TA la domiciliu este recomandată utilizarea unor dispozitive cu manșetă superioară (pe braț) care au fost validate. Perioada de monitorizare este de minim 7 zile consecutive (aproximativ 28 de citiri).

Cum tratăm HTA?

Aderența la tratamentul farmacologic (cu pastile) este mai redusă, HTA fiind cel mai adesea asimptomatică (mai ales când valorile cresc progresiv) iar psihologic, pacienții acceptă cu dificultate ideea de a lua medicamente tot restul vieții.

Tratamentul nefarmacologic constă în modificarea stilului de viată și cuprinde activități de relaxare pentru reducerea stresului, reducerea consumului de sare, creșterea consumului de fructe, legume, pește, lactate degresate, scăderea în greutate în cazul pacienților supraponderali, activitate fizică de intensitate moderată, cu durată de minim 30 de minute zilnic, 5-7 zile pe săptămâna, de tip alergare, mers alert, bicicletă, dar nu efort intensiv izometric (de exemplu ridicarea de greutăți). Este importantă moderarea consumului de alcool și renunțarea la fumat. Din nefericire aceste măsuri nu au întotdeauna succes, mai ales la tineri, pentru că acestora nu le este teamă de riscurile cardiovasculare ale bolii hipertensive, riscuri care li se par foarte îndepărtate.

Depistarea precoce, conștientizarea diagnosticului, controalele repetate (cel puțin la 6 luni) și tratamentul corect sunt foarte importante și ne protejează de complicații.

Comentarii

comentarii