Acasă Economic Cu 7 companii, România ocupă locul 4 în Deloitte Europa Centrală Technology...

Cu 7 companii, România ocupă locul 4 în Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50 2010

DISTRIBUIȚI

Timișorenii de la LASTING Software, din nou în top

Ediția din acest an a Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50 marchează o nouă performanță pentru România, care este reprezentată de șapte dezvoltatori de software în acest clasament regional. Compania TeamNet International din București se menține pe locul doi, ca și anul trecut, în timp ce alte trei firme românești au urcat în clasament. Aflat la a 11-a ediție, Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, în baza ratei de creștere a veniturilor din ultimii cinci ani (2005 – 2009). De asemenea, companiile trebuie să dețină proprietate intelectuală care contribuie semnificativ la veniturile operaționale; sau să dedice o parte substanțială din venituri pentru cercetare și dezvoltare de tehnologie. Lista finaliștilor din acest an include companiile românești TeamNet International (București, locul doi, cu o rată de creștere de 3.120%), AROBS Transilvania Software (Cluj-Napoca, locul 13, +831%), Crys Computers (nou intrată, București, locul 18, +635%), Fortech (nou intrată, Cluj-Napoca, locul 19, +629%), LASTING Software (Timișoara, locul 23, +541%), The RED Point (Iași, locul 26, +510%) și Advantage Software Factory (București, locul 41, +301%). România s-a alăturat acestui proiect pentru prima dată în 2008 și de atunci și-a consolidat în mod susținut nivelul de reprezentativitate de la 6% în 2008 (cu trei companii finaliste) la 14% (șapte companii) în acest an. Acest rezultat plasează România pe locul patru în regiune, după Polonia (11), Ungaria (10) și Cehia (8).
„Per ansamblu, rata medie de creștere a veniturilor raportată de finaliștii din România a coborât ușor de la 1.093%, anul trecut, la 938%, similară cu rata medie de creștere înregistrată la nivelul întregului clasament (967%). Este prima dată când România are o creștere mai temperată față de restul regiunii, ceea ce confirmă, pe de o parte, că firmele de profil se confruntă cu un mediu de afaceri dificil pe fondul crizei globale, iar pe de altă parte că industria locală se maturizează ușor, dar sigur”, spune Ahmed Hassan, Partener Coordonator pe Audit și Lider al industriilor de tehnologie, media și telecomunicații, Deloitte Balcani. Ca și în edițiile anterioare, finaliștii din clasamentul regional vor fi în mod automat nominalizați în competiția Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Ceremonia de premiere Deloitte Technology Fast 500 EMEA 2010 va fi organizată pe 25 noiembrie la Clubul de Fotbal Arsenal (Stadionul Emirates) din Londra. Anul trecut, România a fost reprezentată de patru companii (dublu față de 2008): TeamNet International (locul 41), AROBS Transilvania Software (locul 102), Lasting Software (locul 360) și The RED Point (locul 422).

Concluzii principale

În acest an, rata medie de creștere a companiilor din clasament a fost 967%, a treia ca mărime în istoria de 11 ani a programului. Rata medie de creștere a primelor cinci companii din top a crescut de la 3.526% la 4.729%. Veniturile totale ale companiilor din FAST 50 au scăzut de la 434 milioane de Euro, anul trecut, la 378 milioane de Euro, ceea ce reprezintă un declin de 13%, pentru al doilea an la rând. Cea mai mare companie din FAST 50 2010 după venituri este dezvoltatorul de soluții anti-virus ESET din Slovacia.  Slovacia a înregistrat în medie cele mai mari venituri (aproape 30 de milioane de Euro în 2009), fiind urmată de Estonia (15 milioane de Euro) și Cehia (11 milioane de Euro). Comparativ, Polonia a înregistrat un venit mediu de aproape cinci milioane de Euro.  Polonia a detronat Ungaria la numărul de companii prezente în clasament, recâștigând prima poziție pentru prima dată din 2005. Cele mai multe companii din clasament au sediul central în Budapesta (10), Praga (7) și Varșovia (6). Media de vârstă a companiilor din FAST 50 2010 cinci ani.  Clasamentul din acest an a înregistrat 16 noi intrări.  Companiile dezvoltatoare de soluții software au continuat să își consolideze poziția în clasament, recuperând poziția dominantă pentru prima dată din 2006 (58% din total). De asemenea, ele au raportat și cele mai mari venituri medii pe 2009: 8,5 milioane de Euro, comparativ cu 5,6 milioane de Euro pentru companiile de Internet și 2,3 milioane de Euro pentru cele din domeniul Telecomunicațiilor și Rețelelor.  Încă o dată, patru din primele șase companii cu cea mai dinamică rată de creștere au activități în domeniul Internetului, ceea ce indică potențialul semnificativ al acestui segment. În definiția Fast 50, companiile candidate trebuie să aibă proprietate tehnologică sau intelectuală care contribuie semnificativ la veniturile operaționale; ori să dedice o parte substanțială din venituri pentru cercetare și dezvoltare de tehnologie. De asemenea, candidații trebuie să fi raportat venituri anuale de cel puțin 50.000 de euro pe an în ultimii cinci ani, să aibă sediul în Europa Centrală, să nu fie controlați de un investitor strategic și să activeze pe piață de cel puțin cinci ani. Capitalul uman, principalul focus al directorilor executivi din industria tehnologiei

Atenția companiilor este îndreptată pe calitatea forței de muncă

Campania include și un sondaj de opinie realizat în rândul directorilor executivi ai companiilor care aplică pentru programul Deloitte Central Europe Technology Fast 50. În acest an, peste 110 participanți au indicat că își concentrează atenția pe calitatea forței de muncă din companiile pe care le conduc. Aproape o treime dintre respondenți au spus că principala provocare personală din 2010 a fost legată de capitalul uman, în contextul în care ei resimt o mare necesitate de a pregăti lideri și a delega responsabilități. Îndeplinirea și susținerea obiectivelor de profitabilitate au fost înlocuite în lista de priorități cu nevoia de a dezvolta lideri și a delega responsabilități, ceea ce arată că o parte dintre directorii executivi chestionați își transferă interesul de la obiective pe termen scurt la obiective pe termen lung pentru viitorul companiilor lor. O pondere semnificativă de 60% dintre participanți spun că forța de muncă foarte bine pregătită este mult mai importantă față de anul trecut, fiind un factor semnificativ de creștere pentru companie în următoarele 12 luni. De asemenea, accesul la forța de muncă calificată reprezintă principala amenințare asupra creșterii din următoarele 12 luni (48%).
„Talentul a ieșit demult din aria strictă de interes a specialistului în recrutare, devenind o prioritate pe agenda de business a companiei”, spune Doina Patrubani, Director Servicii de Consultanță Capital Uman, din cadrul Deloitte Consultanță. „Resursa umană stă pe masa directorului executiv, în linie cu problema cotei de piață, a veniturilor și a profitabilității. Pentru management, a cunoaște care sunt opțiunile pe care le oferă angajaților este atât un aspect strategic, cât și de infrastructură; există suficiente elemente de diferențiere care să asigure retenția și atragerea personalului corespunzător? Companiile din clasamentul FAST 50 stau în linia întâi în procesul de dezvoltare a mediului de lucru al secolului 21, având un interes aparte pentru dezvoltarea de lideri responsabili și investiția în perfecționarea angajaților”. Pe lângă categoria principală, Deloitte recompensează și companiile de tehnologie care se afirmă rapid – categoria Rising Stars, pentru firme ce nu îndeplinesc criteriul activității de minimum cinci ani și care raportează venituri anuale mai mici. Ediția din acest an introduce o nouă categorie – Big 5, pentru companii mari (cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de euro în 2008) care înregistrează în continuare creșteri importante, dar care nu pot concura cu ratele de creștere ale companiilor din pozițiile de top ale Fast 50.
 

Comentarii

comentarii