Acasă Actualitate Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, la Timișoara, Lugoj și Făget, au debutat conferințele...

Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, la Timișoara, Lugoj și Făget, au debutat conferințele preoțești de toamnă

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, La Timișoara, Lugoj și Făget, au debutat conferințele preoțești din toamna acestui an dedicate Anului comemorativ al imnografilor bisericești în Patriarhia Română.

Astfel, biserica Parohiei Timișoara Iosefin a găzduit, cu binecuvântarea înaltpreasfințitului Ioan, părinte arhiepiscop și mitropolit, întâlnirea preoților din protopopiatele Timișoara I și Timișoara II, prezidată de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Conferința a debutat cu săvârșirea slujbei de Te-Deum, oficiată de preoții George Giurgiu de la Parohia Timișoara Blașcovici, preotul Ion Dragomir de la Parohia Herneacova și preotul Dumitru Straca de la Parohia Bucovăț, acesta din urmă  susținând și cuvântul de învățătură.

Referatele pe marginea temei Anului omagial au fost susținute de către diaconul dr. Ionuț Ardereanu, profesor de muzică bisericească si de preotul lect. dr. Marius Ioana de la Facultatea de Teologie din Timișoara.

Cele două referate au punctat elementele de bază ale  cântării bizantine de strană și au subliniat că ambele fac parte din tezaurul ortodoxiei și au rădăcini comune, dar cu nuanțe diferite.

Paisie Lugojanul a adus în atenția preoților nevoia de a ține seama  de cercetarea textelor liturgice și de a respecta rânduiala liturgică stabilită de Sfântul Sinod. Liturghierul este normativ pentru oficierea sfintelor slujbe, a precizat Preasfinția Sa, de aceea avem obligația de a sluji corect,  așa cum sunt statornicite rânduielile tipiconale,  iar cântarea de strană să fie corespunzătoare atât prin pronunție, cât și prin melodie.

Totodată,  Preasfinția Sa a subliniat necesitatea formării unor noi cântăreți bisericești dintre tinerii apropiați de Biserică și iubitori de Dumnezeu, întrucât se simte nevoia unei strane mai temeinice, ce ar trebui să ducă mai departe cântarea bisericească, în contextul actual atât de frământat, cu diverse provocări mai ales în rândul tinerilor.

În partea a doua a conferinței au fost mai multe luări de cuvânt din partea preoților Nicolae Strizu de la Parohia Foeni, Deian Vesici de la Parohia Seceani, Vasile Baboș de la Parohia Dumbrăvița și Cristian Răduică de la Parohia Tipografilor din Timișoara. Părinții protopopi au prezentat, în final, documentele  administrative primite de la Sfântul Sinod si de la Centrul eparhial.

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a adresat  apoi un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, pentru binecuvântarea acordată acestei conferințe, părinților protopopi Zaharia Pereș și Caius Andrașoni pentru organizarea deosebită, celor doi profesori referenți și preoților prezenți pentru interesul manifestat,  concluzionând că această întâlnire a generat discuții constructive și binevenite pentru găsirea unor soluții de îmbunătățire a cântării  bisericești de strană și corale  din Eparhie.

Tot marți, 7 noiembrie, la Lugoj a avut loc conferința preoțească comună a celor două protopopiate, Lugoj și Făget, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.

Conferința a debutat cu slujba Acatistului Mântuitorului în istorica biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj, urmată de un moment muzical susținut de corala preoților din Protopopiatul Lugoj, dirijată de preotul Cristian Cerbu.

După aceste momente, Părintele Mitropolit Ioan l-a  invitat pe preotul Ionuț Drinovan de la parohia Sinersig să prezinte câteva aspecte despre ceea ce înseamnă cântarea închinată lui Dumnezeu și evoluția ei în cadrul cultului divin public, despre personalitățile de seamă  ale muzicii bisericești din țara și din Banat, precum și despre importanța muzicii  în viața bisericească de astăzi.

În  referatul susținut s-a afirmat că,  pe teritoriul țării noastre,  cântarea bisericească s-a născut odată cu încreștinarea înaintașilor noștri și a fost nedespărțită de  slujirea liturgică. Poporul român și-a format o cultură vie în ceea ce înseamnă cântarea bisericească, influențele bizantine fiind resimțite în viața cultului divin. Pe marginea temei au luat apoi cuvântul și alți preoți din cele două protopopiate. Spre pildă, preotul Valentin Birău a trecut în revistă activitatea primului cor de plugari din țara noastră, înființat la Chizătău, în vremea stăpânirii austro-ungare, cor care l-a preamărit pe Dumnezeu și a promovat cântările național-patriotice în tot Banatul.

Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit, apoi, preoților despre ceea ce  înseamnă cu adevărat cântarea închinată lui Dumnezeu și despre  rolul major al muzicii în viața Bisericii.  Pentru a înțelege cu adevărat rolul, frumusețea și profunzimea cântării bisericești, Chiriarhul a insistat și asupra explicării  unor termeni întâlniți în muzica bisericească, precum: antifon, stih, ecfonis, glasuri. Rugăciunea cântată  nu este doar un act de pură tehnică muzicală, a menționat Înaltpreasfinția Sa, ci  un strigăt  profund  de laudă adresat lui Dumnezeu, asemeni cântării îngerilor  din ceruri  la Nașterea Domnului Hristos.  În acest fel ar trebui să cântăm noi astăzi și, în locul exploziilor provocate de războaie, în lume să se audă glasurile de lauda adresate lui Dumnezeu de către oameni.

În finalul întâlnirii, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe preoții celor două protopopiate să încerce  să-și unească eforturile pentru îmbunătățirea și uniformizarea cântării de strană, în contextul în care cântăreții bisericești nu mai sunt așa de numeroși ca în vremurile trecute, pentru ca în biserici să răsune glasuri asemenea îngerilor din ceruri, care îl laudă neîncetat pe Dumnezeu.

 

Comentarii

comentarii