Acasă Administraţie Cu doar câteva zile înainte de a începe noul an școlar, fostul...

Cu doar câteva zile înainte de a începe noul an școlar, fostul viceprimar al Timișoarei, Dan Diaconu, atacă actuala administrație: „Zero=nimic” investiții în unitățile de învățământ

DISTRIBUIȚI

Fostul viceprimar al Timișoarei, Dan Diaconu, a criticat recent, în mai multe rânduri, actuala administrație a municipiului. Unul dintre principalele subiecte, abordat marți și miercuri, a fost reprezentat de investițiile în școlile din oraș. Acestea au fost, în mandatul noii administrații la nivelul „zero=nimic”, spune Diaconu,. Actualul vice al USR PLUS, Ruben Lațcău, drept răspuns, a invocat cifre, dar a venit și cu anumite speculații. În replică, Diaconu prezintă punct cu punct proiectele majore de infrastructură școlară din Timișoara, toate împotmolite, în diferite etape.

„Ați putea crede că e o metaforă, ceva ce să înlocuiască cuvintele insuficient, sau mai puțin decât ar fi fost necesar. Nu, de data aceasta zero înseamnă zero=nimic. Nici un trafalet nu s-a ridicat, nici o țeavă nu s-a reparat, nici un metru de parchet, nimic. Ce ne aduce această competentă non-acțiune? Copii care fac cursurile pe holuri, școli care au revenit la cursuri de după-amiaza, avarii peste avarii care nu se rezolvă, directori disperați, dar și înfricoșați și fără curajul de a vorbi.

Speranțe pentru viitor? În departamentul ce se ocupa de școli (anterior sau ulterior noii organigrame a primăriei) nu mai lucrează nimeni. Metaforă pentru lenevie, sau lipsă de implicare? Nu. Din nou, literalmente, lucrează zero oameni.

Proiectele europene lăsate moștenire nu au început nici unul. De ce? Un simplu exemplu. Pentru ca Liceul Ungureanu să fie reabilitat (proiect de peste 5 milioane de euro) trebuie ca el să fie eliberat. Asta se știe de doi ani și în acest sens s-au pregătit și renovat spații la Liceul CFR, gândite împreună cu cei de la Ungureanu, astfel încât nimic să nu oprească acest șantier. Credeți că s-a făcut ceva pentru mutarea temporară? Zero.

O parte din spațiile modulare nou construite anul trecut în unele dintre școli nu sunt nici acum autorizate și nu pentru că au vreo hibă fizică, ci pentru că nimeni nu a făcut acest minim efort. Iar elevii au ajuns pe hol.

Știu, reformă, dinozauri, incompetenți, hoți …. scăpăm de ei. Până atunci, învățăm pe holuri, în schimburi, punem părinții la contribuție și așteptăm vremuri mai bune. Trist”, a scris inițial Diaconu, pe Facebook.

Ulterior, Lațcău a răspuns tot pe rețelele de socializare, printr-o postare în care vorbește de „mica mafie a reparațiilor”. Acesta acuză: „Doamna din primărie care se ocupa în administrația precedentă de școli, domeniu aflat direct în subordinea fostului viceprimar Diaconu, îi era colegă și subalternă și pe linie de partid. Directorul general de la Colterm era trezorierul PNL Timișoara (a fost dat afară între timp din postul de director), alt subaltern politic al viceprimarului, care era președinte de filială locală pe atunci. Și cine credeți că era directorul comercial de la Colterm pe departamentul care se ocupa de reparații? Soțul protejatei din primărie, alt coleg și subaltern politic. Iar ca treaba să fie treabă, directorul comercial adjunct, cel ce făcea recepția și se ocupa direct de contractul cu primăria, era fratele șefei din primărie, cumnatul directorului și tot subaltern politic al fostului viceprimar”.

În plus, actualul vice vorbește și de cifre, subiect pe care l-a reluat și marți, într-o ședință de consiliu local. Conform acestuia, în 2019 au fost investiții de 5,8 milioane de lei în școli. În 2020, nivelul a scăzut la 3 milioane de lei. În acest an, până la începutul lui septembrie, ar fi fost cheltuiți 2 milioane de lei, iar Lațcău spune că actuala administrație își propune să atingă, până la finalului anului, nivelul de anul trecut.

Diaconu a ținut, până la urmă, să răspundă speculațiilor făcute de succesorul său printr-o trimitere la un articol din Vocea Timișului. Pe scurt, conform sursei citate, relațiile de rudenie invocate de Lațcău sunt inexistente – în afara celei dintre „directorul comercial adjunct” al Colterm și șefa Serviciului Școli-spitale din primărie –, primul nefiind nici măcar director, ci un simplu angajat al companiei de termoficare care se ocupă și de reparații în școli. De amintit că inclusiv actuala administrație, în lipsa unei alte soluții mai eficiente, a prelungit acel contract.

Cât despre acuzația inițială, legată de lipsa investițiilor, Diaconu o comentează direct, într-o altă postare pe Facebook:

„Domnule Ruben Lațcău, m-am gândit mult dacă și cum să vă răspund elucubrațiilor. Am să o fac, o singură dată, chiar dacă o să fie puțin cam lungă postarea. Apoi sper că vom pune punct unei dispute penibile pe care ați iscat-o, pomenindu-mi numele.

La aproape un an de când ați preluat puterea executivă trăiți încă în filme cu dragoni, mafii și piedici puse de alții în misiunea “sfântă” pe care v-ați asumat-o. Desigur nu aroganța, disprețul față de legi și regulamente, incapacitatea de a construi o relație interumană corectă cu angajații, sau colaboratorii, sunt motivele eșecului … E o coaliție interstelară care nu vă lasă să munciți și să vă puneți în practică «strategiile».

Am dat afară e propozitia dvs favorită, nu știu dacă vine dintr-o frustrare mai veche, dintr-un calcul meschin de imagine, sau din incapacitatea de a fi leader, mai degrabă decât un mic satrap. Oricare ar fi motivul, ce uitați să spuneți este că dvs nu ați dat real afară pe nimeni – iar oamenii trebuie să știe acest lucru. Mulți oameni buni au plecat pentru că nu puteau lucra cu dvs, au plecat în privat sau în alte instituții, foarte mulți. Pentru cei «restructurați» plătiți în continuare salarii și veți plăti foarte multe despăgubiri. Toate pentru un iluzoriu «să vină ai noștri», cei ce au nevoie de zece contestații ca să treacă un concurs, sau produc pagube înainte de a își trece perioada de probă.

Revenind, oare în ce film prost trăim de vorbiți dvs despre Colterm. Nu știu când a fost momentul în care v-ați trezit la 3 noaptea și ne-ați comunicat strategia și planul, dar cu siguranță ele nu au funcționat. O societate căreia i-ați creat doar anul acesta zeci de milioane de euro pierderi printr-o amendă stupidă și care acum pierde în fiecare zi sute de mii. În fiecare zi. Despre contractul de reparații, dincolo de elucubrațiile dvs:

⦾ Contractul de reparații cu Colterm provine dintr-un audit realizat de Banca Mondială prin International Finance Corporation la Colterm. Suprinzător pentru dvs. nu ați inventat relația cu Banca Mondială, cu atât mai puțin cea cu BERD. Iată ce spun specialiștii BM în 2015 – Capacitatea fortei de munca excesiva poate fi reorganizată pentru a efectua lucrări de reparații și eficiență energetică la clădirile publice și rezidențiale. 

⦾ Dacă nu a fost bun, care e motivul pentru care l-ati prelungit dvs? Aveți vreo alternativă pe care nu o cunoaștem, sau în general aveți vreo alternativă pentru orice? Disponibilitatea a existat de fiecare dată pentru a vota orice variantă mai bună, nu ați avut una, poate în anii următori.

⦾ Contractul acesta, pe secțiunea de școli și spitale, pe care o cunosc, a fost controlat anual de Curtea de Conturi.

Despre investițiile în școli, haideți să le luăm pe rând, proiect cu proiect, conform propriului dvs. buget. Ce trebuia să faceți anul acesta (din memorie, că nu apuc să vă verific toate obiectivele)?

Fonduri Europene:

– Extindere Școala 30 – contract de finanțare semnat in octombrie 2020 – 5 milioane de euro. Situatia actuala: santier neinceput.

– Reabilitare Liceul Emanuil Ungureanu – contract de finanțare semnat în decembrie 2019 –  5 milioane de euro. Situația actuală: șantier neînceput

– Construcție sală de sport generala 25 – contract de finanțare europeană semnat în iulie 2020 – 9 milioane de lei. Situația actuală: șantier neînceput

– Construcția celor două creșe – contracte de finanțare semnate în 2020. Situația actuală: șantiere neîncepute

Buget local:

– Noul campus școlar Lenau – prima școală nou construită în Timișoara – șantier început în 2019, cam în aceeași stare în care l-am lăsat în septembrie 2020.

– Extindere Școala Generală 7, una extrem de aglomerată, amedament liberal la buget, proiect cu AC – licitație nelansată

– Extindere Școala Generală 27, una care intră acum din nou în două schimburi, amendament liberal la buget, documentație – licitație nelansată

– Reabilitare acoperiș sală festivă C.D. Loga – licitație nelansată

– Reabilitare fațade, tâmplărie și eficientizare energetică Liceul Pedagogic Carmen Sylva – licitație nelansată

– Nou corp de clădire Liceul Ferdinand, proiect matur cu A.C. – școala duală – licitație nelansată

– Extindere Școala Generală 13 – fonduri europene – GAL – licitație nelansată

– Reabilitare corp cladire scoala D+P+2E – Colegiul Tehnic de Vest – Dragalina – șantier ultra întârziat

– Fațadă Liceul Lenau (Gh. Lazăr) – șantier blocat

+ altele și altele

Spațiul unei postări facebook e limitat și am să mă opresc aici. Mai e și zi de sărbătoare și îmi fac păcate 🙂.

Despre ce și cât ați făcut vor aprecia părinții, elevii, profesorii …”.

Comentarii

comentarii