Acasă Eveniment „Cu petardele nu te joci!”. Recomandările polițiștilor

„Cu petardele nu te joci!”. Recomandările polițiștilor

DISTRIBUIȚI

Polițiștii au lansat, odată cu apropierea Revelionului, campania „Cu petardele nu te joci!”. În cadrul acesteia, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș a lansat și o serie de recomandări pentru cei care, totuși, folosesc orice fel de articole pirotehnice. În plus, sunt amintite și amenzile pe care le riscă cei care cumpără din locații neautorizate petarde și artificii, cei care aprind orice fel de flacără în apropierea articolelor pirotehnice, dar și cei care comercializează ilegal aceste materiale.

Iată recomandările IPJ Timiș:

„Pentru a petrece Revelionul în linişte, fără evenimente neplăcute, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş recomandă să folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite ori vătămări corporale.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase, folosirea lor necesitând control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

Recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice, persoanele juridice trebuie să deţină autorizaţie pentru aceste operaţiuni, din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.

În scopul prevenirii unor incidente sau cazuri dramatice, poliţiştii vin cu următoarele recomandări:

  1. Articolele pirotehnice trebuie să fie procurate numai din unităţile comerciale autorizate în modul stabilit.
  2. Procuraţi numai produsele pirotehnice etichetate în modul corespunzător, în limba de stat, care trebuie să conţină cel puţin denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de vârstă şi distanţa minimă de securitate în timpul utilizării acestora, cu ataşarea instrucţiunilor de folosire adecvate.
  3. La efectuarea focurilor de artificii, persoana responsabilă trebuie să se asigure că declanşarea acestora nu prezintă pericol pentru sănătatea sau siguranţa cetăţenilor şi edificiilor din împrejur”.

Interdicții de folosire a petardelor și artificiilor ar fi:

„Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

– între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

–  la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

–  la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

–  la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

–  în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

– pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

–  la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

De asemenea, se interzice:

– Păstrarea, transportarea, utilizarea şi comercializarea către minori a produselor pirotehnice sau lăsarea artificiilor fără supraveghere.

– Utilizarea articolelor pirotehnice de către persoane aflate în stare de ebrietate.

– Fumatul sau focul deschis în locul păstrări sau pregătirii pentru folosirea articolelor pirotehnice.

– Aruncarea în direcţia fiinţelor vii a articolelor pirotehnice în stare de funcţionare.

– Amplasarea spectatorilor la o distanţă mai mică decât raza de securitate indicată pe produs.

– Aducerea în stare de funcţionare a produselor care au defecte vizibile, precum şi lansarea din mână, de pe acoperişul casei sau de la balcon.

– Înclinarea asupra produselor în timpul aducerii lor în stare de funcţionare și apropierea de produsul pirotehnic care nu a funcţionat în mod normal.

Conform Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, următoarele încălcării ale normelor legale:

– orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate, fără drept.

– comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

– comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

De asemenea, conform aceluiaşi act normativ, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei.

Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei

Rcomandăm cetățenilor să manifeste un comportament responsabil pentru evitarea producerii unor evenimente negative”.

Comentarii

comentarii