Acasă Actualitate Cu prilejul Zilei Naționale 2021 – invitație inedită făcută românilor de UVT

Cu prilejul Zilei Naționale 2021 – invitație inedită făcută românilor de UVT

203
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei Naționale 2021, Universitatea de Vest Timișoara îi invită pe romani, indiferent că sunt studenți sau nu, la un concurs de proză despre România.

“Vrem să te invităm să ne spui despre asta, acum, în preajma zilei noastre naționale. Scrie-ne câteva rânduri despre un moment în care român / România au durut, de bine (poate fi o definire a cuvântului „dor”?), sau au contat. Îți propunem un mod de a spune altfel decât prin gesturile de care te-ai săturat deja despre când a mișcat sufletul tău.

Când ai simțit „chestia aia” față de ceva din ce e România. Poți fi student al UVT sau oriunde, elev sau bunic, șofer de autobuz sau chimist, aici, în aceste fruntarii, sau departe”, îndeamnă UVT.

Trimite un text de până la 2000 de semne (cu tot cu spații) pe adresa de mail 1.decembrie@e-uvt.ro, până în 10 decembrie, inclusiv.

Vor fi  alese câte trei texte (categoriile elevi, studenți, general) care vor fi premiate simbolic.

“Poate fi un început bun pentru tine. Sau o recunoaștere. Și, pentru noi, o modalitate de a dovedi că putem curăța, prin cuvinte, noțiuni care, acolo, adânc, încă sunt curate.  Succes la scris!

A vorbi despre România este cumva dificil. Din cauza demagogiei, a patriotismului prost înțeles, căzut în naționalism și xenofobie. Și totuși, trebuie că mai rămâne ceva și dincolo de cuvintele ce s-au dezgolit de sens. Să fie o stare, un moment în care te-a durut depărtarea, sau în care te-ai simțit mândru că vii din povestea asta, nu neapărat roș-galben-albastră, ci purpurie, ca un val de sânge puțin mai cald, puțin mai rapid?”, transmite UVT.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a explicat: ”Universitatea de Vest din Timișoara se implică nu doar în formarea de intelectuali, ci și de caractere. Parte din această dorință a noastră este și discuția publică despre valori ale societății din care facem parte. De asemenea, vom fi bucuroși și pentru a descoperi oameni talentați, care să știe să prezinte într-o formă literară deosebită aceste idei. De aceea recomand concursul de proze scurte, pe marginea ideii de patrie, propus de UVT cu prilejul Zilei Naționale a României”.

 

Comentarii

comentarii