Acasă Cultura Cu sprijinul Ambasadei României la Tirana, prof. Viorica Bălteanu își va lansa...

Cu sprijinul Ambasadei României la Tirana, prof. Viorica Bălteanu își va lansa cartea în Albania

2013
DISTRIBUIȚI

Prin organizarea Ambasadei României la Tirana, specialista în cultura italiană, prof. univ. dr. Viorica Bălteanu din Timișoara, își va lansa traducerea “Dora D Istria. O privire feminină asupra secolului al XIX lea”, în capitala Albaniei, vineri 29 iunie.

Cartea este scrisă de excelenta cercetătoare italiană Roberta Fidanzia, iar versiune în limba română a apărut, la Roma, în acest an, la editura Drengo, prin efortul editorului Angelo Gambella.

“Împreună cu scriitoarea Nina Ceranu – pornită pe urmele strămoşilor materni: aromâni din familia Manofu – voi readuce în atenţia iubitorilor de istorie, literatură şi de alte domenii de mare importanţă, personalitatea proeminentă a genialei principese Elena Ghica (celebră în Europa şi peste ocean prin pseudonimul Dora d’Istria), descendentă din principele domnitor Gheorghe Ghica (1600-1664), aromân originar din Albania. Între meritele strălucite ale Dorei d’Istria, subliniem faptul că a premers Mişcarea Memorandistă. Anul acesta, se împlinesc 190 de ani de la naşterea, în Bucureşti, a principesei Elena Ghica, de la a cărei plecare în veşnicie, la Florenţa, se vor împlini 130 de ani, în noiembrie a.c.”, a explicat prof. Bălteanu.

 

Comentarii

comentarii