Acasă Actualitate Cultivatorii de lubeniță de la Gottlob se confruntă cu cea mai mare...

Cultivatorii de lubeniță de la Gottlob se confruntă cu cea mai mare criză din ultimii ani

DISTRIBUIȚI

Prețurile de producție, criză de forță de muncă și problemele legate de desfacere au dus la reducerea drastică a suprafeței cultivate cu lubeniță, la Gottlob. De la peste 400 de hectare, din urmă cu zece ani, s-a ajuns la 80 de hectare, în 2023.

“Sunt dezamăgit. Scade suprafața cultivată cu lubeniță de la an la an. De la peste 400 de hectare, am ajuns ca anul acesta să avem nici 80. Explicațiile sunt de natură financiară. Nu s-a găsit o formulă ca statul român să-i sprijine. Sper să nu ajungem în situația ca în anii următori să nu mai avem lubeniță. Cred că trebuie sprijiniți producătorii, nu doar declarativ. Să sperăm că și guvernanții, de orice natură, dar și autoritățile județene sau cele din Timișoara, să le acorde tot sprijinul necesar”, a declarat Gheorghe Nastor, primarul comunei Gottlob.

Producătorii spun că s-au scumpit plantele, semințele, îngrășământul, pesticidele, insecticidele, fungicidele, de motorină nu mai discutăm, în condițiile în care ei folosesc combustibili pentru motopompele pentru irigații.

Cei care au contracte cu supermarketurile din Timișoara nu au probleme. Pentru ceilalți le este foarte greu.

“Unii s-au descurcat cu magazinele din Timișoara. Mai avem o rază de speranță cu Centrul de preluare legume și fructe de la Tomnatic, îmi place să cred că îl vor gestiona cum trebuie, încât să avem piața de desfacere. Am avut o discuție cu viceprimarul Timișoarei în legătură cu comerțul stradal. Mă refer strict la cei care au atestat de producători. Ei îmi spun că se duc și închiriază spații în Timișoara, pentru lubeniță și pepeni, dar mai au nevoie de nu știu ce autorizație de la primărie. Cred că ar trebui să fie sprijiniți de primărie, îi rog să ia exemplul Aradului. S-a mai discutat și despre acel colț al producătorilor în piețele din Timișoara”, a mai spus Gheorghe Nastor.

Nimeni nu se plânge însă de calitatea fructului. Arată foarte bune, iar gustul e excelent, pentru că a avut parte de mult soare și căldură.

“E extraordinară lubenița în acest an. Am fost o lună de zile în America și Canada, e o diferență ca de la cer la pământ între lubenița de Gottlob și cea de la Miami, de exemplu. Sper să fie apreciată”, a mai spus Nastor

În perioada 5-6 august, la Gottlob va avea loc tradiționalul festival al Lubeniței, unde vor concerta și cei de la Iris.

“În 6 august sărbătorim și 260 de ani de atestare a bisericii romano-catolice, sigur că ne implicăm să iasă totul bine. Ne continuăm tradiția și cu colaboratorii noștri din Serbia. În deschidere vom avea parada portului popular, cu fanfară, avem o cântăreață de jazz în Vizejdia, va concerta și ea, vrem să o promovăm. O cheamă Brândușa Roșca. Cel important concert este cel susținut de Iris, în 5 august. Pentru a doua zi i-am adus din nou pe Teo Band, care anul trecut au impresionat publicul. Vom avea și discotecă în aer liber”, a mai declarat primarul Gheorghe Nastor.

Comentarii

comentarii