Acasă Actualitate Cum a ajuns Timișoara să îmbogățească Oradea. Alte 5,7 milioane de euro,...

Cum a ajuns Timișoara să îmbogățească Oradea. Alte 5,7 milioane de euro, pentru plata poluării de la Colterm

DISTRIBUIȚI

Este vorba despre cumpărarea unui nou lot de certificate verzi pe care Primăria Timişoara se pregăteşte să le cumpere de la Termoficare Oradea pentru compania de termoficare Colterm, cu plata în şase rate. Dacă nu le cumpără, Colterm ar risca să fie amendat cu 22 milioane de euro. Potrivit actualei scheme de tranzacţionare a cotelor de emisii poluante (ETS), companiile mari poluatoare pot cumpăra credite pentru emisii de dioxid de carbon de la firmele mai puţin poluatoare în limitele cotelor naţionale de emisii de CO2.

De aceea, aleşii locali au fost convocaţi vineri în şedinţă deîndată, să voteze proiectul privire la aprobarea graficului de plăţi aferente contractului de achiziţie a certificatelor de gaze cu efect de seră încheiat de Compania Locală de Termoficare Colterm SA cu Termoficare Oradea SA.

“A fost o înţelegere a Colterm cu BCR pentru a se prelua aceste certificate de la BCR. Ne-am bazat pe asta, BCR a avut şedinţă de bord şi nu a aprobat, în condiţiile pe care le vrem noi, să încheie acest contract. Ca şi anul trecut, în disperare de cauză, s-a apelat de către Colterm la societatea similară de la Oradea şi acum avem un contract în aceiaşi termeni, în principiu, dar cu cifre schimbate”, a declarat Nicolae Robu înaintea supunerii la vot a proiectului.

Potrivit edilului, dacă nu se aprobă proiectul, nu se poate semna contractul, nesemnându-se contractul, cei de la Oradea nu pot intra pe bursă să facă achiziţia de astfel de certificate, dacă nu fac achiziţia, noi nu le avem şi “la sfârşitul lunii, să fie limpede pentru oricine, că nu e altă alternativă decât falimentul, pentru că sancţiunile sunt atât de mari pentru cei ce nu îndeplinesc această condiţie, încât pur şi simplu nu se poate face faţă acelor sancţiuni. Ne afectează negativ implicarea în această poveste, dar sunt 60.000 de abonaţi, nu putem să nu le purtăm de grijă”.

Primarul a mai adăugat că nu rămâne decât speranţa că ce se tot vorbeşte, respectiv că va fi un sprijin guvernamental de la bugetul de stat pentru societăţile care sunt în situaţia aceasta, se va şi întâmpla.

“Societatea Colterm a avut un proiect european de 72 milioane de euro, ni s-a comunicat că este aprobat încă unul cu o valoare tot mare, şi trebuie să o ţinem în viaţă”, a explicat primarul.

Edilul a mai spus să SC Colterm nu este în măsură să cumpere de pe bursă cele aproape 220.000 de certificate verzi, pentru că acolo trebuie puşi jos banii, iar situaţia financiară a Colterm nu-i permite să ia vreun credit bancar – pentru a plăti datoria istorică, pentru participarea pe bursă direct etc, şi atunci “se face ceea ce se poate ca alternativă la faliment”.

Directorul Colterm a precizat că societatea a trimis oferte din ianuarie la majoritatea firmelor care tranzacţionează certificate, iar singura ofertă a venit de la Oradea.

Proiectul a trecut cu 20 de voturi pentru.

În urmă cu un an, pentru ca UE să nu amendeze Colterm cu 25 de milioane de euro, s-au cumpărat certificate verzi în valoare de 3,4 milioane de euro, tot de la Oradea.

Comentarii

comentarii