Acasă Cultura Cum a marcat Muzeul Banatului Ziua Mondială a Artei, la Timișoara, în...

Cum a marcat Muzeul Banatului Ziua Mondială a Artei, la Timișoara, în pandemia Covid19?

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului a marcat, miercuri 15 aprilie, Ziua Mondială a Artei, făcând o prezentare istorică a lucrării de artă Gioconda von Busiasch – autor necunoscut, școală vieneză, databil în jurul anului 1830.

Cercetătorii de la MNaB Timișoara au explicat că data de 15 aprilie reprezintă o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Această zi a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.

Povestea familiei Eisenstadter von Busiasch – de Buziaș

Numele familiei Eisenstädter von Busiasch are o importanță bine definită în istoria orașului Timișoara. Înnobilați în 1872 de împăratul Franz Joseph al Austriei cu predicatul nobiliar von Busiasch (de Buziaș, buziási), membrii acestei familii au format o adevărată dinastie cu un rol extrem de important în economia provinciei bănățene și a relațiilor financiare pe ruta Timișoara – Becicherecul Mare (azi Zrenjanin), Szeged și cele două capitale ale Imperiului austro-ungar: Budapesta și Viena.

În acest ultim oraș Simon Eisenstädter von Busiasch înființând compania ”Eisenstädter și Fiii” în primele decenii ale secolului XIX.

Simon și Hermine (născută Guttman) au avut zece copii, șapte băieți și trei fete, toți contribuind prin alianțe matrimoniale la creșterea puterii economice și financiare a familiei.

După al doilea război mondial cele trei surori (Margit, Irene și Hermine) au ajuns într-o stare de sărăcie lucie și au înstrăinat obiectele din casa familiei Eisenstädter von Busiasch, care se afla în fața tribunalului din Timișoara.

Ultima descendentă a familiei a vândut după anul 1970 unei familii de medici cinci portrete, fiind ultimele picturi în galeria foarte mare de portrete Eisenstädter von Busiasch despre care avem informații.

Fie ca lumina dorinței de a cunoaște să nu (ni) se stingă -este mesajul cercetătorilor de la MNaB Timișoara, cu prilejul Zilei Mondiale a Artei, miercuri 15 aprilie 2020.

“Portret de femeie”, tabloul cu ramă Biedermeier aparține Compartimentul Arte Vizuale al MNaB, achiziție 2018.

Comentarii

comentarii