Acasă Actualitate Cum a reușit Primăria Timișoara să piardă 23 de milioane de euro...

Cum a reușit Primăria Timișoara să piardă 23 de milioane de euro din cauza unei ștampile

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a mai ratat o finanțare. De data aceasta este vorba de un proiect în valoare de peste 23 de milioane de euro, prin care se urmărea cumpărarea a 50 de troleibuze electrice. Reprezentanții Primăriei Timișoara au depus proiectul de finanțare în cadrul unui program al Ministerului Dezvoltării, respectiv Administraţia Fondului pentru Mediu. Cererea de finanțare a fost respinsă din cauză că șase pagini din întreaga documentație nu ar fi avut ștampilă ”conform cu originalul”.

„La troleibuze, în mod surprinzător, toate au fost respinse, pentru noi, pentru Cluj, pentru Constanța, pentru Iași. La noi încă a fost observația cea mai, este, cum să vă spun, o să fiți indignați: șase pagini din toată documentația, șase pagini pe o Hotărâre de Consiliu Local nu aveau ștampila conform cu originalul. Trebuia să fim înștiințați în decembrie și aveam posibilitatea să depunem contestație. Nu ne-a anunțat nimeni nici astăzi și noi intentăm proces pentru asta. Nu ne-a anunțat nimeni, domnul viceprimar Diaconu s-a uitat pe site și a descoperit ceea ce vă relatez acum”, a răbufnit primarul Nicolae Robu, în plenul CLT.

„Așa ceva este inadmisibil, nu au fost bani, asta este presupunerea mea, și s-a vrut să meargă la București. De ochii lui s-a dat la București aproape toată suma, aproape de ochii lumii s-au dat și la Brașov, unde este un primar independent, în speranța că poate va fi convins să nu mai fie independent. În rest, peste tot s-a respins pe motive conform cu originalul”, a mai pus vineri, 11 ianuarie, primarul Timișoarei.

Potrivit datelor de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, au depus proiecte de finanţare pentru mijloace de transport în comun electrice primăriile din Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Brăila, Constanţa, Galaţi, Satu Mare, Piteşti, Ploieşti, Braşov şi Bucureşti. În cazul oraşelor Timişoara, Iaşi, Piteşti, Galaţi, Satu Mare şi Constanţa, proiectele au fost respinse din cauza neconformităţii dosarului. Mai concret, în dosar au fost regăsite copii care nu aveau aplicată ştampila „conform cu originalul”.

Toate primăriile cărora le-au fost respinse dosarele, cu excepţia Timişoarei, au depus contestaţii, care au fost respinse. Și cereri de finanţare ale primăriilor Cluj-Napoca, Ploieşti şi Brăila au fost respinse, pe motiv nu există dovada că Planul de calitate a aerului a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local, nu a fost publicat pe site-ul unităţii administrativ teritoriale şi pe site-ul autorităţii publice teritoriale pentru protecţia mediului.

Că a fost sau nu o manevră politică este tardiv să mai comentăm. Singurul care a avut un argument lucid în ședința de Consiliu Local a fost consilierul independent Adrian Orza: „Trebuie să respectăm legislația, că dacă acolo scrie că trebuie să punem conform cu originalul, așa depunem. Sigur că este păcat că pentru o chestie de genul acesta pierdem o așa finanțare. Eu cred că nu ne puteau respinge, dacă era ok făcut”.

Comentarii

comentarii