Acasă Economic Cum ajung brânzeturile de oaie din Timiş, preparate de italieni la Izvin,...

Cum ajung brânzeturile de oaie din Timiş, preparate de italieni la Izvin, direct pe mesele americanilor?

DISTRIBUIȚI

oierii din timis succes in SUA -gh. mihaescu si primarul  din lugoj DSCF0999Cooperativa Agricolă Ovis Lugoj a fost înfiinţată în vara anului 2014, iar în mai puţin de un an succesul comercial al acestei asocieri este peste aşteptări. Dacă înainte oierii abia reuşeau să îşi vândă brânzeturile pe piaţa din vestul ţării, acum, produsele făcute din laptele oilor timişene ajung direct în hypermarket-urile din SUA şi pe mesele americanilor.

300.000 de litri de lapte vânduţi în 2014

Inginerul Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Ovitim Mioriţa şi şeful cooperativei, a spus că, în 2014, mai mult de 300.000 de litri de lapte au fost cumpărate de LactItalia, o firmă italiană din Izvin, judeţul Timiş. „Produsele lactate (brânzeturi şi caşcaval etc.) preparate aici au ajuns direct pe piaţa din SUA. În America, ajunge marfa produsă din laptele nostru. Noi suntem cu materia primă. Italienii procesează, pun eticheta şi vând la americani. Cooperativa are succes, fiindcă noi, oierii, reprezentăm o forţă. Am reuşit să dăm laptele cu 3 lei. E una să negociezi 10.000 de litri şi alta 300.000, cât am avut noi. Şi suntem la început”, a povestit Mihăescu. De asemenea, cooperativa şi-a deschis şi magazin în noua Piaţă Agroalimentară din centrul Lugojului. Aici, se vând numai carne de oaie (miel) şi brânzeturi de ovine. „E un magazin specializat. Carnea şi brânzeturile din lapte de oaie se vând în condiţii de igienă maximă. Nu, cum se întâmplă în pieţe, în general, acestea sânt vândute direct de pe taraba unde se află şi legumele şi fructele. Acum, oamenii pot veni oricând să cumpere. Aşa ne facem piaţa”, a accentuat şeful oierilor. LactItalia are o experienţă pe sectorul producţiei de brânzeturi de peste 85 de ani, iar investitorii italieni au adus know-how tehnologic şi comercial în România şi au construit o fabrică la Izvin, pentru procesarea laptelui de vacă şi de oaie pentru producţia de brânzeturi proaspete şi maturate. Capacitatea de prelucrare a fabricii este de 100.000 litri lapte pe zi, iar produsele finite şi comercializarea lor se face către pieţele din USA, Uniunea Europeană şi România.

Carnea de oaie, vândută prin magazinul specializat

Cu vânzarea mieilor la firme prin cooperativă e mai complicat, iar oierilor nu le prea convine. De aceea mieii şi oile sunt tăiate la Liebling, într-un loc special, apoi carnea este adusă pentru vânzare la magazinul cooperativei din Lugoj. „Să vă spun de ce e mai complicat? E o nebuloasă, aici. Noi avem o cifră de afaceri mare, de 65.000 de euro, şi suntem plătitori de TVA, de aceea a foarte complicat să îţi recuperezi TVA-ul de la statul român. Trebuie să îl plăteşti la sfârşitul lunii şi când e vorba de recuperat e foarte greu. Îl recuperez peste cinci-şase luni şi oamenilor nu le convine. Nu vor. Trebuie trei controale de la ANAF, să te verifice. Abia după aceea îţi reprimeşti TVA-ul. Astea sunt regulile, foarte complicate şi împovărătoare pentru fermier”, a explicat Mihăescu. Nemulţumirea ciobanilor este şi faptul că e deja martie şi ei nu au primit subvenţia, iar preţul la kilogramul de carne de miel este de numai 9 lei în viu, în apropierea Paştelui 2015, pe când în preajma Paştelui 2014, preţul era de 12 -13 lei.

Comentarii

comentarii